Beza Pavlova z kremem limonkowym i owocami

Pavlova jest bardzo popularnym deserem na bazie ubitych białek jajka z cukrem. Zazwyczaj podaje się ją z bitą śmietaną i owocami. Tym razem przygotowałam jednak krem z dodatkiem mascarpone oraz z sokiem z limonki, aby przełamać słodycz bezy. Wyszła obłędna! Delikatna, chrupiąca z zewnątrz, z idealnie miękkim, puszystym środkiem. Do tego krem mascarpone z limonką i świeże owoce. Zachwyt gości oraz domowników gwarantowany ;)
Pavlova doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęciu urodzinowym, jak i upieczona z myślą o popołudniowej kawie. Poniżej znajdziecie prosty przepis oraz kilka moich porad jak upiec idealną bezę. 

 Składniki:
na bezę o średnicy o 22 cm
/ok. 10 porcji/

beza:
6 białek jajka rozmiar M
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

krem:
120 g słodkiej śmietany kremówki 30%
120 g serka mascarpone
sok z 1/2 limonki
skórka otarta z 1/2 limonki 
1 łyżka cukru pudru

do podania:
świeże owoce, np. borówki, truskawki, kiwi, brzoskwinie itp.
świeża mięta i limonka do dekoracji


1. Piekarnik rozgrzej do 120 stopni C. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 20 cm.
2. Białka w temperaturze pokojowej wlej do miski i zacznij ubijać na sztywno. Gdy zaczną robić się sztywne dodaj szczyptę soli, kontynuuj ubijanie. Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Ubijaj białka do momentu, aż cukier rozpuści się, a masa będzie sztywna i lśniąca.
3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na najniższych obrotach miksera wymieszaj delikatnie całość, tylko do połączenia się składników.
4. Na papier do pieczenia wyłóż ubite białka z cukrem, powstała masa musi być błyszcząca i sztywna.
5. Masę wyłóż energicznym ruchem, nadaj jej kształt kopca. Boki podnieś do góry łopatką. 
6. Tak przygotowaną masę włóż do nagrzanego piekarnika. U mnie termoobieg. Piecz przez 25 minut w 120 stopniach C, następnie zmniejsz ogrzewanie do 95 stopni i piecz przez ok. 3, 5 godziny. Należy obserwować bezę, aby nie przypaliła się (każdy piekarnik działa trochę inaczej). 
7. Po upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw ją do ostygnięcia przy uchylonych drzwiach piekarnika. Bezę najlepiej piec wieczorem i zostawić do ostygnięcia na noc.
8. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie łyżka po łyżce dodawaj mascarpone w temperaturze pokojowej i dalej ubijaj. Do gotowego kremu dodaj sok z limonki i skórkę otartą ze sparzonej limonki.
9. Krem ułóż na wierzchu bezy. Udekoruj owocami, cząstkami limonki i świeżą miętą.
10. Podawaj od razu po przygotowaniu.
11. Beza wychodzi bielusieńka i krucha, orzeźwiający krem z mascarpone cudownie przełamuje jej słodycz. Jest to idealny deser na każdą uroczystość, zawsze tak samo wzbudza zainteresowanie wszystkich gości! 

Smacznego!



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz