Biszkopt z powidłami, mascarpone i owocami (idealny jako mini torcik)

Hej Kochani!

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty do przygotowania i jednocześnie przepyszny mini torcik, w którego skład wchodzi biszkopt, powidła i krem na bazie serka mascarpone. Do dekoracji wykorzystałam świeże owoce, małe bezy oraz tartą gorzką czekoladę.
Całość smakuje genialnie, to idealne ciasto na każdą domową uroczystość, urodziny bliskiej osoby albo spotkanie z najbliższymi. W tym tygodniu mój Mąż miał właśnie urodziny i w związku z tym, piekłam na tę uroczystość kilka ciast. Nie wystarczyło mi już czasu na kilkuwarstowy tort, który sobie wymarzyłam. Dlatego postanowiłam upiec biszkopt z mojego ulubionego przepisu, który posmarowałam domowymi powidłami, do tego prosty krem na bazie mascarpone i nasze ulubione dodatki do dekoracji. Ciasto zniknęło w kilka chwil, a nasi goście byli zachwyceni!

Gorąco polecam Wam ten prosty przepis. Gwarantuję, że wszyscy będą zajadać się ze smakiem :)



Składniki:
na tortownicę o średnicy 23 cm
ok. 14 porcji 

1 szklanka = 250 ml

biszkopt:
3 duże jaja L
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
400 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
200 g serka mascarpone 
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wrzątku do rozpuszczenia

dodatkowo:
1/2 szklanki domowych powideł lub dżemu (np. wiśniowe, czarna porzeczka, malinowe)

do dekoracji: 
owoce - borówki, brzoskwinie, maliny, granat, truskawki, kiwi itp.
małe beziki
gorzka tarta czekolada
listki świeżej mięty

Biszkopt: 
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka dokładnie oddziel od żółtek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodawaj cukier cały czas ucierając. Kiedy białka wraz z cukrem będą ubite na jasną, lśniącą masę zacznij dodawać po jednym żółtku, wciąż ucierając na mniejszych obrotach miksera. Na koniec dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną praz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie za pomocą kuchennej rózgi albo na delikatnych obrotach miksera. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj lekko masłem i posyp mąką. Masę przelej do tortownicy, wyrówna i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Biszkopt piecz przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw go do lekkiego ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i pozwól, aby biszkopt odparował od spodu.

Krem:
W niewielkie ilości wrzątku rozpuść żelatynę, aby nie było grudek. Pozostaw do ostygnięcia. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier puder oraz mascarpone w temperaturze pokojowej. Całość ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj przestygniętą żelatynę, wymieszaj.

Złożenie całości:
Biszkopt ułóż na paterze, posmaruj powidłami albo dżemem. Następnie równomiernie rozprowadź warstwę kremu. Całość udekoruj ulubionymi owocami, małymi bezami oraz tartą gorzką czekoladą.

Ciasto wstaw na minimum 60 minut do lodówki, aby schłodziło się. Całość smakuje absolutnie genialnie :) 

Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz