Pasta jajeczna z brokułami

Prosta do przygotowania i bardzo smaczna pasta z jajek oraz brokułów, jest idealna do smarowania pieczywa. Uwielbiam warzywa i bardzo często dodaję je do domowych past i smarowideł. Stanowią świetny dodatek do kanapek oraz do moich ulubionych grzanek, które przygotowuję na patelni grillowej. Smaczna i sycąca pasta jajeczna z brokułami urozmaici codzienne śniadanie, wnosząc wiosenny akcent. Jeżeli zostanie Wam brokuł, np. z obiadu to możecie go śmiało wykorzystać w tym przepisie. Gorąco polecam pastę na kanapki, u Nas smakowała wszystkim, zwłaszcza dzieciom ;)


 Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo
6 - 8 średniej wielkości różyczek brokuła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki gładkiej musztardy
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
ulubione pieczywo lub grzanki do podania

1. Różyczki brokuła wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut. Brokuła możesz również ugotować na parze. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
2. Ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a brokuła bardzo drobno posiekaj albo rozgnieć przy pomocy widelca. 
3. Składniki przełóż do miski, dodaj posiekaną zieleninę, pieprz i sól, musztardę, jogurt i majonez.
4. Całość wymieszaj, przed podaniem schłodź w lodówce.
5. Pasta jest pyszna, idealna na kanapki albo grzanki.
6. Możesz ją przechowywać przez 2 dni w lodówce.

Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz