Pieczone warzywa - najlepsze!

Warzywa pieczone są absolutnie pyszne, zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielne danie. Aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie lubię najbardziej. Warzywa pieczone uwielbiam za prostotę. Wybieram to na co akurat mam ochotę, albo co znalazłam w lodówce. Ziemniaki zazwyczaj kroję na ćwiartki, cukinię w półtalarki, a pozostałe warzywa w słupki. Oliwę z oliwek łączę z ulubionymi przyprawami, całość dokładnie ze sobą mieszam i wsadzam do piekarnika :) Proste, prawda? Warzywa w trakcie pieczenia należy kilka razy wymieszać, aby równomiernie upiekły się. Doskonale smakują podane w towarzystwie wyrazistych sosów, np. czosnkowego lub jogurtowo - ziołowego. Stanowią również świetną bazę do sałatek albo zup w postaci kremu.


 Składniki:
na dużą blachę warzyw

2 średniej wielkości marchewki
1 średniej wielkości pietruszka
kawałek selera korzeniowego
kilka mniejszych ziemniaków
1 mała cukinia
1 szklanka mrożonego groszku 
1 czerwona cebula
3 - 4 ząbki czosnku w łupinkach
posiekana zielenina do dekoracji

marynata:
6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy

1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler umyj i obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, pozostałe warzywa w słupki.
2. Cebulę obierz i posiekaj w talarki, ząbki czosnku pozostaw w łupinach.
3. Cukinię wraz ze skórką pokrój w plastry o grubości 1 - 2 cm. 
4. Oliwę połącz z przyprawami.
5. Wszystkie warzywa (oprócz cukinii i zielonego groszku) wymieszaj dokładnie z marynatą. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 30 minut, w trakcie pieczenia wymieszaj, aby równomiernie mogły się upiec.
6. Po upływie wskazanego czasu dodaj na blachę cukinię i zielony groszek, jeszcze raz wymieszaj. Kontynuuj pieczenie jeszcze przez ok. 15 minut. Warzywa powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelec w warzywa korzeniowe.
7. Po upieczenie warzywa posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
8. Podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu.

Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz