Placki na zsiadłym mleku

Placki na zsiadłym mleku 

Wszelkiego rodzaju placuszki to jedno z naszych ulubionych śniadań. Dzieci wręcz przepadają za plackami, a teraz kiedy lato trwa w najlepsze, placki przygotowuję bardzo często i serwuję z sezonowymi owocami. Truskawki, jagody, maliny, borówki. Pycha!

Kochani, dziś mam dla Was przepis na puszyste placuszki na zsiadłym mleku, są wyborne. Zsiadłe mleko nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem, wakacjami i letnimi posiłkami. Pamiętam smak zsiadłego mleka jakie serwowała babcia. Jedyny i wyjątkowy. Do przygotowania placków wykorzystałam zsiadłe mleko z OSM Krasnystaw. Skład - bez zarzutu - mleko i żywe kultury bakterii. Zsiadłe mleko z OSM Krasnystaw powstaje tradycyjnymi metodami i smakuje dokładnie tak samo, jak te które piłam będąc dzieckiem.

Placuszki są bardzo uniwersalne, doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie je przygotować w większej ilości i zabrać ze sobą na piknik, spacer z dziećmi albo odgrzać na podwieczorek. Jeżeli chodzi o dodatki, to zajadajcie je tak jak lubicie najbardziej. Z syropem klonowym, dżemem, domową nutellą, sosem czekoladowym, cukrem pudrem i owocami. W każdej wersji będą smakowały wspaniale :)




Placki na zsiadłym mleku

Składniki:
na ok. 12 placuszków
1 szklanka = 250 ml pojemności

200 g zsiadłego mleka
1, 5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
2 średniej wielkości jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ksylitolu lub cukru
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
+ odrobina oleju do smażenia

do podania: ulubione owoce, cukier puder, świeża mięta

1. Do miski przełóż zsiadłe mleko, jajka oraz olej. Za pomocą miksera lub kuchennej trzepaczki połącz składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier i szczyptę soli. 
2. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa na placki powinna być gęsta.
3. Rozgrzaną patelnię posmaruj pędzelkiem nasączonym olejem. Nakładaj porcje ciasta, formuj średniej wielkości placuszki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Placki odsącz na papierowym ręczniku i serwuj z ulubionymi dodatkami.
4. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, oprószone cukrem pudrem i udekorowane świeżymi owocami. 
Smacznego!





Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz