Domowa szynka kebab - gyros

Domowa szynka kebab - gyros z szynkowaru

Szynkowar, to proste w obsłudze urządzenie, dzięki któremu można cieszyć się smakiem domowych wędlin i mielonek na co dzień. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, których niekoniecznie zadowalają gotowe wyroby, a nie mają czasu czy warunków na robienie bardziej skomplikowanych wędlin. Szynkowar mam w swojej kuchni od kilku lat i uważam, że warto zainwestować w niego. Nic tak nie cieszy jak domowe wyroby i świadomość, że wiemy co jemy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na domową szynkę kebab - gyros. Pyszną i soczystą. Do przygotowania szynki wykorzystałam szynkowar marki Browin. 

Jest to dokładnie szynkowar w płaszczu wodnym, którego budowa składa się z garnka, kołnierza i szynkowaru. Kołnierz pozwala na umieszczenie szynkowara w garnku tak, że jest on od dołu i po bokach "otulony" wodą, a co za tym idzie potrawa parzy się równomiernie. Jeżeli jednak ktoś nie ma miejsca na kolejny garnek, na stronie marki Browin może również kupić same szynkowary i używać ich po prostu w wysokim garnku (to ważne, by szynkowar był zanurzony w wodzie do wysokości wypełnienia wkładu) - nie ma bowiem nic złego w tym, że szynkowar dotyka dna garnka. W swojej ofercie sklep ma trzy rozmiary szynkowarów, a także taki w zestawie z garnkiem i koszem do gotowania warzyw czy robienia frytek. W ofercie sklepu znajdziecie też termometry, przyprawy, osłonki i foliowe woreczki, a także nowość - książkę z przepisami. Wszystko pod tym linkiem.

 


Domowa szynka kebab - gyros z szynkowaru

 Co Nam będzie potrzebne?
- filet z piersi kurczaka 700 g
- filet z piersi indyka 600 g
- 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- po 1 łyżeczce soli, czerwonej słodkiej papryki, majeranku, czosnku granulowanego
- 2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę lub mielimy w maszynce, przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy i porządnie masujemy mięso. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do przestygnięcia. Żelatynę dodajemy do mięsa i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do woreczka i ściskamy. Musimy pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Woreczek wkładamy do szynkowaru, zawijamy, dociskamy sprężyną i zamykamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnie do garnka z zestawu wlewamy wodę, wkładamy szynkowar i termometry. Gotujemy ok. 90-100 minut, utrzymując temp. 80 stopni C. Szynkowar wyjmujemy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie cieszymy się domową, soczystą wędliną 🥰

Szynkowar to urządzenie w którym nasze wyroby się parzą, dzięki czemu są soczyste. To super pomysł na prezent, warto go mieć w kuchni. W końcu wiemy co jemy 😀

Szynkowar z płaszczem wodnym o którym mowa we wpisie znajdziecie tutaj. 


W Szynkowarze marki Browin można przygotować maksymalnie 1, 5 kg wsadu, np. klasyczne szynki, rolady, mielonki i wegańskie pasztety. Można używać go na kuchence elektrycznej, indukcyjnej, jak i gazowej. Zestaw zostały tak przemyślany aby proces parzenia był bardziej równomierny w całej objętości ponieważ szynkowar nie dotyka dna garnka. Idealnie dopasowany kołnierz zabezpiecza przed wyparowaniem wody, nie musimy sprawdzać ilości wody, dolewać jej ani obawiać poparzenia. Dwa dołączone termometry pozwalają nam kontrolować całość procesu.
W komplecie garnek 4 L, kołnierz, szynkowar 1,5 kg, woreczki na wkład, dwa termometry i wielojęzyczna instrukcja obsługi.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz