Spaghetti ze szpinakiem i ricottą.

Szybkie spaghetti z włoskim posmakiem - ze szpinakiem i ricottą.

Połączenie to oczywiście mnie nie zawiodło!
Jest zabójczo smaczne, delikatny ser ricotta spisał się na medal.


Składniki:
( na 2 porcje )
-  400 g makaronu spaghetti (bądź jakikolwiek inny ulubiony),
- 250 g sera ricotta,
- 400 g świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę bądź drobno posiekane),
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,

 Przyprawy:
- sól, 
- pieprz,
JEŚLI KTOŚ NIE GUSTUJE W DANIACH Z CZOSNKIEM PROSZĘ GO PO PROSTU POMINĄĆ, BĄDŹ DODAĆ WEDŁUG WŁASNYCH UPODOBAŃ.


Przygotowanie:
1) W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente z odrobiną oliwy.
 Odcedzamy.
2) Na rozgrzanej patelni na dwóch łyżkach oliwy z oliwek dusimy cebulkę pokrojoną w piórka, kiedy cebulka stanie się mięciutka dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę bądź drobno pokrojone.
Mieszamy - na małym ogniu. Po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, czekamy, aż ładnie się udusi, zmniejszy swoją objętość, a ewentualny nadmiar wody odparuje.
3) Patelnię zdejmujemy z ognia i zawartość łączymy z serem ricotta - na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.
4)  Odcedzony makaron mieszamy z sosem ze świeżego szpinaku i ricotty.



PRZEPIS ZGŁOSZONY DO AKCJI:
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. Witam serdecznie!
    Nominowaliśmy twojego bloga do Liebster Blog Award.
    Zapraszamy do nas http://panstwo-ka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, już po raz któryś robię makaron z twojego przepisu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń