Aksamitny krem z marchwi.

Aksamitny krem z marchwi, ugotowany na bulionie warzywnym będzie nam smakował o każdej porze dnia.

 Przyjemny smak nadają warzywa podduszone na maśle.

Zupka jest sycąca, rozgrzewająca, lekko słodka w smaku - zasmakuje dzieciom jak i dorosłym.


Składniki - 2 porcje:
- 4 duże marchewki,
- 1 pora - biała część,
- mały korzeń pietruszki, 
- mały seler,
- 2 łyżki masła,
- 300 ml bulionu warzywnego, 
- pieprz, sól, słodka czerwona papryka,
- jogurt naturalny,

Warzywa obieram i kroję na mniejsze części bądź w talarki.
W rondlu rozpuszczam masło i przekładam warzywa, duszę je około 15 minut, aż do miękkości.
Następnie zalewam bulionem i całość gotuję na małym ogniu przez kolejne 20 - 25 minut.

Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na gęsty krem, doprawiam do smaku solą oraz słodką czerwoną papryką.

Zupę podaję gorącą, z kleksem jogurtu naturalnego, posypuję świeżo zmielonym pieprzem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze:

  1. pyszne, właśnie go zrobiłam-polecam!!!

    OdpowiedzUsuń