Sałatka z cykorii z pomarańczą i orzechami włoskimi.

Chrupiąca cykoria w połączeniu z soczystą, słodką pomarańczą oraz orzechami włoskimi tworzy smaczną sałatkę, idealną na przekąskę w ciągu dnia.



Składniki:
na 2 porcje

600 g cykorii
 3 duże pomarańcze (najlepiej słodkie)
 150 g orzechów włoskich
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
 1 łyżka kwaśnej śmietany
 3 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu


Cykorię płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku.
Wycinamy gorzkie pięty, odrywamy brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście. 

Pomarańczę obieramy, usuwamy białe błonki i kroimy w mniejsze części - kwadraty bądź paseczki.

Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanym teflonie, często mieszając, aby się nie przypaliły.
Pozostawiamy do wystygnięcia.

Mieszamy wszystkie składniki na sos: śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny.
Doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki wraz z sosem łączymy w misce, przed podaniem ozdabiamy orzechami włoskimi.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pomarańcze i cykorię :D.
    Szkoda tylko, że akurat mam alergie na orzechy włoskie.
    Ciekawe czy z innymi też by się dobrze komponował smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym spróbowała z migdałami, słonecznikiem albo po prostu innymi orzechami :)

      Usuń