Sałatka z fety, rukoli i oliwek

Kolorowa sałatka z fety i rukoli pięknie prezentuje się na stole.
Jest prosta w przygotowaniu,  ale za to niezwykle smaczna.
Połączenie kilku składników gwarantuje wspaniały smak, całość dopełnia aromatyczny sos.



Składniki:
na 2 porcje

400 g rukoli
200 g sera typu feta
1/2 szklanki czarnych oliwek
300 g pomidorków koktajlowych


Sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz


Na początku przygotowuję sos.
Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny mieszam w naczyniu, przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam, aby smaki się przegryzły.


Umytą i osuszoną rukolę łączę z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami,
fetę kroję w kostkę lub drobno kruszę i układam jako ostatnią warstwę.
Przygotowaną sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewam sosem, 
całość delikatnie mieszam.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Świetna :) Taka kolorowa, że aż chce się usiąść i chwycić za widelec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. :) Uwielbiam takie sałatki, szybko, zdrowo i mega smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń