Sorbet bananowo - jagodowy

Sorbety to proste i orzeźwiające desery, idealne nie tylko na lato.
Mrożone, owocowe, nisko kaloryczne...możemy je robić z naszych ulubionych owoców.
Potrzebny Nam jest tylko blender do zmiksowania całości oraz trochę cierpliwości, 
aby deser dobrze się zamroził.
Do przyrządzenia sorbetu doskonale przydają się wszelkiego rodzaju silikonowe formy.
Ja zawsze z takich korzystam, możemy wybrać ciekawy kształt i zrobić komuś miłą niespodziankę:)
Jeżeli nie posiadamy takich foremek wykorzystajmy szklanki czy foremki do lodów.



Składniki:
na 3 sztuki o średnicy ok. 5 cm

2 duże dojrzałe banany
ok. 100 g jagód lub soku jagodowego 
(jagody mogą być ze słoika jeżeli robiliśmy zapasy na zimę)
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
starta czekolada do ozdoby

Banany oraz jagody przekładam do misy blendera i miksuję na owocowe puree.
Jeżeli nie wystarcza mi naturalna słodycz owoców dodaję miód dla osłody.

Owocową masę przekładam do foremek i wstawiam do zamrażarki przynajmniej na 2 - 3 godziny, 
a tak naprawdę do momentu, aż deser dokładnie się zamrozi.

15 minut przed podaniem wyjmuję deser z lodówki, aby "doszedł do siebie" i nie był, aż tak bardzo zimny.
Sorbet dodatkowo można udekorować startą czekoladą bądź innymi ulubionymi dodatkami.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. nie dość, że taki sorbet musi wspaniale smakować to jeszcze jak uroczo wygląda w takiej serduszkowej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie się prezentuje ;D

    OdpowiedzUsuń