Botwinka - Letnia Odmiana Barszczu.

Botwinka jest typowo sezonową zupą, przywołuje na myśl błogie lato. 
Dzięki dużej ilości włoszczyzny oraz chrupiącej botwince zupa jest niezwykle aromatyczna.


Składniki:
na 2 - 2, 5 litra zupy

5 buraków
pęczek botwinki 
1 biała część pora
2 marchewki
1 korzeń pietruchy
koperek 
4 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
cukier do smaku

dodatkowo:
śmietana 12 % do smaku
ocet
sok z cytryny

podajemy z:
jaja ugotowane na twardo
ziemniaki
cebulka


Pora, marchewkę i pietruchę dokładnie myję i drobno kroję.
Warzywa układam na dnie garnka, zalewam wodą, dokładam ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuję do miękkości.
Buraki obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Oczyszczony pęczek botwinki kroję na paseczki o długości ok. 1 cm.

Do gotującego się bulionu warzywnego dokładam buraczki oraz botwinkę i gotuję dalej na małym ogniu, aż buraczki będą miękkie.

Na końcu doprawiam do smaku według uznania solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Można dodać 2 - 3 łyżki octu dla podkreślenia smaku.

Botwinkę najlepiej podawać z jajem ugotowanym na twardo bądź z ugotowanymi ziemniaczkami okraszonymi duszoną cebulką.

Całość serwować z łyżką gęstej śmietany oraz świeżo posiekanym koperkiem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. właśnie ostatnio marzyła mi się taka zupka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie, bardzo ładny ma kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo fajnie :D Ja chyba jednak pozostanę przy tradycyjnym barszczyku (moim ulubionym zresztą) ;)

    OdpowiedzUsuń