Lekkie jabłeczniki z patelni

Niezastąpionym smakiem jesieni jest dla mnie jabłko i cynamon, czyli połączenie obowiązkowe.

Jabłeczniki z patelni to nic innego jak malutkie placuszki naszpikowane samym zdrowiem.
Znajdziemy tutaj mąkę pełnoziarnistą, zarodki pszenne, siemię lniane, miód, jabłko i cynamon.

Jabłeczniki są świetną, energetyczną przekąską zarówno na śniadanie jak i w ciągu dnia.


Składniki:
na ok. 10 małych jabłeczników

6 łyżek mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki roztopionego masła
5 łyżek mleka
1 jajo
1/2 jabłka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


W misce mieszam mąkę pełnoziarnistą, siemię lniane, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i cynamon.
Roztopione i przestudzone masło łączę z mlekiem, miodem i jajem.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie wraz z płynnymi składnikami dokładam do suchych składników i mieszam na jednolitą masę.

Ciasto powinno być dość gęste, jego konsystencję możemy regulować dolewając mleko, albo zagęszczając mąką pełnoziarnistą.

Patelnię teflonową smaruję delikatnie masłem, rozgrzewam, nakładam łyżką małe porcje jabłeczników i smażę na małym ogniu z każdej strony po 2 minuty, aż do uzyskania koloru złocistego.

Ciepłe jabłeczniki od razu podaję z jogurtem naturalnym, kakao lub innymi ulubionymi dodatkami.

 
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. Jaki śliczne, zachęciłaś mnie i chyba je wypróbuję przy okazji kolejnego niedzielnego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa nazwa tych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i szybki jabłecznik-haha, dla mnie super opcja ;D
    Piszę się na taką!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka tak kuszą jesienią... wyglądaja smakowicie... Poproszę o jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie: jabłko - cynamon! <3
    A takie bardzo podobne placuszki robię w domu - są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie placuszki, choć sama osobiście robie na zwykłej mące :)

    OdpowiedzUsuń