Śniadaniowy muffin na maślance

Kto z Nas nie lubi muffinków?
A gdyby tak móc z samego rana zjeść puszystego maślanego muffina?
No to dalej do dzieła!
Kilka minut naszej roboty, a resztą zajmie się piekarnik ;-)

Podaję uniwersalny przepis na babeczkę, którą możemy zjeść z cukrem pudrem, miodem, nutellą, dżemem, powidłami...albo świeżymi owocami.


Składniki:
na 2 muffiny o średnicy 5 cm

8 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
szczypta soli
ulubione dodatki


W rondelku roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia.

W misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
 Do roztopionego masła dodaję maślankę oraz jajo i mieszam dokładnie.

Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam tylko do połączenia się składników.

Kokilki smaruję delikatnie masłem i podsypuję bułką tartą, przelewam ciasto do 3/4 wysokości naczynia i piekę przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Muffiny podaję z ulubionymi dodatkami, 
doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 komentarze:

  1. Jednoporcjowe przyjemności o poranku to coś, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, poproszę do łóżeczka jedną. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one rozkoszne pod tą pierzynką z cukru pudru... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffiny śniadaniowe to moja miłość! Przepis zapisuję :D
    Będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie pyszne muffiny na śniadanie zdecydowanie mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam chyba był super delikatny co? <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak był delikatny :) ale jednocześnie sycący.

      Usuń
  7. Witam, chciałam zapytać czy potrzebuję koniecznie kokilki czy mogę je upiec w silikonowych foremkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej silikonowe foremki moga byc :-)

      Usuń