Zupa brokułowa z kaszą jaglaną

Bardzo smaczna i lekka zupa brokułowa z kaszą jaglaną. Jest kolorowa, aromatyczna, z dużą ilością warzyw. Do jej przygotowania wykorzystałam podstawowe warzywa oraz przyprawy, ale jeżeli chcecie możecie także dorzucić coś od siebie ;) Doskonale sprawdzi się na wiosenny obiad albo lekką kolację. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej jest zdrowa i całkiem pożywna. Ja serwowałam ją z prażonym ziarnem słonecznika, kiełkami i kleksem słodkiej śmietany kremówki - moim zdaniem to najlepsze połączenie smakowe :)
Składniki:

1 średni brokuł
3 średniej wielkości marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
5-6 łyżek suchej kaszy jaglanej
ok. 2-2, 5 l wody
1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (dobrze pasuje kremówka 30%)
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

W garnku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, całość chwilę przesmażam. Następnie dodaję marchew, seler i pietruszkę pokrojone w kostkę lub plasterki oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i zioła prowansalskie. Wszystko mieszam i jeszcze chwilę duszę po czym zalewam wodą. Zmniejszam ogień i gotuję zupę pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. W między czasie brokuła dzielę na różyczki, a trzon kroję w kawałeczki i dodaję do warzyw. Po 2-3 minutach dodaję opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Teraz doprawiam zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze kilka minut, na koniec dodaję słodką śmietankę kremówkę 30%-najlepiej tu pasuje albo jogurt naturalny (uprzednio wymieszany w szklance z małą ilością zupy w celu zahartowania). Wyłączam grzanie, sprawdzam czy odpowiada mi smak, dodaję posiekany drobno koperek i pozostawiam zupę pod przykryciem na ok. 15 minut (w tym czasie kasza spęcznieje). Zupę podaję z kromką świeżego pieczywa lub z prażonym ziarnem słonecznika. Smacznego!  

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz