Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z czekoladą i masłem orzechowym to dla Nas smaczna i ciekawa alternatywa dla wszelkich ciastek owsianych, które bardzo często pieczemy. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jeżeli wybierzecie ciecierzycę w puszce to już w ogóle pójdzie błyskawicznie :) Przepis pochodzi z bloga erVegan. Jeżeli lubisz hummus oraz potrawy z ciecierzycy to ciastka również powinny Tobie posmakować. Już podczas miksowania cała masa jest tak pyszna, że można ją śmiało wyjadać palcami. Ważne jest, aby ciastka dosłodzić pod swój smak i upiec tak, aby były delikatnie chrupiące :)

Składniki:
na ok. 15 ciasteczek

1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, dobrze odsączona i przepłukana)
1/2 szklanki masła orzechowego (u mnie domowe)
1/4 lub 1/3 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego w płynie
2 łyżki posiekanej czekolady (u mnie gorzka)


Do kielicha blendera wrzucam ciecierzycę i dodaję masło orzechowe. Powoli dolewam syrop z agawy, dodaję sodę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksuję w blenderze na jednolitą, gładką masę, która konsystencją będzie przypominać gęsty hummus. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę i mieszam. Układam, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, małą łyżką formując okrągłe ciastka, które na koniec spłaszczam dłońmi. (Uwaga! masa będzie gęsta i klejąca więc wszystkie chwyty dozwolone :) można pomagać sobie widelcem :)) Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 12-14 minut. Pod koniec ciastka należy obserwować, powinny delikatnie się przyrumienić i bez problemu odchodzić od papieru, a patyczek w nie wetknięty powinien być suchy. Ciastka można przetrzymać w piekarniku dodatkowe 2-3 minuty, aby były chrupiące. 
Po upieczeniu ciastka odstawiam do ostygnięcia i gotowe :) 



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz