Ciasto "Mleczna Kanapka"

Ciasto 'Mleczna kanapka' to domowa wersja popularnej mlecznej kanapki, którą możemy kupić w każdym sklepie. Kakaowy biszkopt przełożony kremem na bazie mleka w proszku, a całość zwieńczona pyszną polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, a najlepszy jest zdecydowanie krem, który automatycznie podjada się podczas miksowania :) Jeżeli chodzi o sam biszkopt, ważne jest, aby upiec go w niezbyt dużej formie. Dzięki temu będzie miał idealną grubość. Mleczna kanapka pięknie się prezentuje, jest ładnym, równiutkim ciastem, dobrze się kroi, polecam na każdą uroczystość :)

Składniki:
na prostokątną blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm (lub mniejszą)

Ciasto
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1/2 szklanki mleka 3, 2 % 
2 szklanki mleka w proszku 
3/4 szklanki cukru
350 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

Polewa
50 g mlecznej czekolady, posiekanej
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
70 g masła

CIASTO Zaczynam od przesiania przez sito mąki, kakao oraz proszku do pieczenia, mieszam aby dobrze się połączyły. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielam od żółtek i wraz ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo przesiany przez sito cukier puder, cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym żółtku oraz olej. Kolejno dodaję przesiane suche składniki i łączę całość delikatnie do uzyskania jednolitej masy. (Można to zrobić mikserem na najniższych obrotach albo drewnianą łyżką). Prostokątną blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, równomiernie rozprowadzam. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 i piekę przez ok. 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie kroję wzdłuż na dwa blaty. 
KREM W rondelku umieszczam mleko (zwykłe) oraz cukier, podgrzewam do momentu, aż cukier się rozpuści. Miękkie masło miksuję na puszystą masę, następnie dodaję przestygnięte mleko z cukrem, łączę i na koniec dodaję mleko w proszku, jeszcze chwilę ucieram do gładkości. Krem będzie coraz bardziej gęsty, w smaku jest przepyszny :)
POLEWA Polewę można przygotować w kąpieli wodnej. Jeszcze szybciej będzie umieścić w garnuszku masło, roztopić, dodać posiekaną drobno czekoladę i wymieszać do jej roztopienia. 

Blaty ciasta przekładam kremem. Polewę wykładam na wierzch i równam. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem warto wcześniej je wyjąć, kiedy ciasto nabierze temperatury pokojowej smakuje najlepiej :)  
Polecam kroić ostrym nożem, maczanym w gorącej wodzie. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz