Muffiny czekoladowe z twarożkiem i malinami

Muffinki czekoladowe z twarożkiem i malinami są bardzo proste do przygotowania, niezwykle smaczne, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Czekoladowe ciasto, z serowym nadzieniem i niespodzianką w postaci malin skradnie serce każdego łasucha 😊 Do wykonania muffinów warto zaprosić dzieci, będzie dużo dobrej zabawy, sprawdziłam osobiście ;) Niewątpliwym plusem jest to, że całość przygotujemy bez użycia miksera. Babeczki są wilgotne, miękkie, rozpływają się w ustach. Po prostu pyszne! Ja wykorzystałam mrożone maliny, ale równie dobrze sprawdzą się świeże owoce w sezonie. Gorąco polecam 😋


 Składniki:
na 12 sztuk o średnicy 5 cm 
1 szklanka = 250 ml

czekoladowe muffiny:
1, 5 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru (lub więcej jeżeli wolisz bardziej słodkie wypieki)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru (w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju rzepakowego 
1 żółtko
4 czubate łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
150 g twarogu półtłustego 
1 łyżka jogurtu naturalnego  
1 białko jaja kurzego
2 łyżki cukru pudru
  
dodatkowo:
świeże lub mrożone maliny (po 2-3 szt. na każdą muffinkę)
płatki migdałowe do ozdoby  


1) Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj do niego jogurt naturalny, białko oraz cukier puder, wymieszaj na jednolitą masę i wstaw na 10 minut do lodówki.
2) Do dużej miski przesiej przez sito mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodaj cukier, wymieszaj.
3)  W  drugiej misce umieść żółtko, olej, jogurt naturalny i olej. Płynne składniki połącz ze sobą za pomocą rózgi/trzepaczki.
4) Mokre składniki dodaj do suchych i ponownie wymieszaj całość za pomocą łyżki albo rózgi/trzepaczki. Krótko, tylko do połączenia się składników (ciasto na muffinki nie lubi długiego mieszania).
5) Formę na muffiny wyłóż papilotkami, nakładaj po 2 łyżki masy czekoladowe, następnie łyżka nadzienia serowego, maliny, całość przykryj 1 łyżką masy czekoladowej i delikatnie wyrównaj. Wierzch babeczek udekoruj płatkami migdałowymi. Masa na muffiny powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotek.
6)  Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecze przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. 
7) Po upieczeniu muffinki pozostaw do przestygnięcia. 
 Smacznego!





Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz