Sałatka z makaronem orzo, szynką, serem i ogórkiem

Makaron orzo bardzo często wykorzystuję do sałatek. Kształtem przypomina ziarenka ryżu, jest niewielkich rozmiarów i właśnie dlatego często jest dla mnie bazą do ich przygotowania. Dzisiejszą sałatkę zrobimy dosłownie w kilka chwil. Do jej przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w lodówce. Sałatkę można przygotować na śniadanie, kolację albo na spotkanie ze znajomymi. Jest bardzo sycąca, dlatego może również stanowić przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam na prosty przepis 😊
Składniki:
na ok. 5-6 porcji

300 g makaronu orzo
150 g ulubionej szynki
100 g sera żółtego 
3 jaja ugotowane na twardo
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
4 płaty papryki konserwowej
1 mały pęczek szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu  
1 płaska łyżeczka musztardy
pieprz, sól do smaku

1) Makaron ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
2) Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 
3) Ser żółty, szynkę, ogórki konserwowe oraz płaty papryki również pokrój w kostkę.
4) Pęczek szczypiorku drobno posiekaj
5) Jogurt naturalny połącz z musztardą i jogurtem naturalnym na jednolity sos.
6) Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej wcześniej przygotowanym sosem, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
7) Całość wymieszaj, jeżeli jest potrzeba dodaj więcej jogurtu naturalnego/majonezu albo przypraw finalnie do smaku.
8) Sałatkę przed podaniem wstaw do lodówki na 30 minut.
9) Przechowuj w lodówce do 2-3 dni.
Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz