Zupa z dyni z czerwoną soczewicą

Prosta, smaczna i pożywna zupa dyniowa z czerwoną soczewicą. Lekka i rozgrzewająca, idealna na szybki obiad albo kolację na ciepło. Zupę dyniową zazwyczaj gotuję w większej ilości i później przez 2-3 dni jemy ją zawsze wtedy kiedy mamy na nią ochotę. Na blogu znajdziecie krem z dyni przygotowany na kilka możliwych sposobów, np. krem z dyni i batatów, zupę dyniową w wersji podstawowej albo pyszną i kremową z dodatkiem mleka kokosowego. Dzisiejsza wersja z dodatkiem białka strączkowego bardzo Nam posmakowała, dlatego gorąco Wam ją polecam. Smacznego :)

Składniki:
na 6 porcji
ok. 1, 5 litra 

1 średniej wielkości dynia Hokkaido ( ok. 1 kg po wydrążeniu pestek)
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
2 średniej wielkości cebule
1 średniej wielkości marchewka
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
1 puszka mleczka kokosowego (można podmienić na 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki)
ok. 1, 2 litra wody
pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i sproszkowanego imbiru do smaku
 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia
opcjonalnie sok z limonki i sos sojowy do smaku

przykładowy sposób podania:
domowe grzanki, prażone pestki słonecznika lub dyni
posiekana zielenina, płatki chili itp. 

1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w dużym garnku. Do zeszklonej cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i często mieszając przesmaż warzywa przez 1-2 minuty.
2. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. 
3. Dynię umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój w kostkę. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, dlatego zazwyczaj korzystam właśnie z tej odmiany.
4. Ziemniaka obierz ze skórki, umyj i również pokrój w kostkę. 
5. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pozostałe warzywa, przesmaż całość przez chwilę. Następnie zalej wodą i dodaj przepłukaną czerwoną soczewicę. 
6. Dodaj do smaku sól, świeżo mielony pieprz, kurkumę i po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru.
7. Całość gotuj pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż wszystkie warzywa oraz soczewica będą miękkie. 
8. W następnym kroku dodaj mleczko kokosowe, zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładko za pomocą blendera. 
9. Na koniec jeszcze przez chwilę podgrzej zupę, opcjonalnie dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i gotowe! (W tym momencie dodałam sok z limonki oraz sos sojowy dla głębszego smaku).
10. Ja do zupy przygotowałam domowe grzanki. Przed podaniem posypałam ją posiekaną natką pietruszki, prażonymi ziarnami słonecznika i płatkami chili.

Zupa jest pyszna, pożywna i rozgrzewająca!

Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz