Owsiane ciasteczka z żurawiną - do szkoły i do pracy

Pyszne, owsiane ciasteczka, które z miłą chęcią każdy z Nas zabierze ze sobą wychodząc z domu. Nie ważne czy idziemy na spacer, na piknik czy do pracy. Takie domowe ciastka owsiane, pożywne i delikatnie słodkie będą idealną przekąską na wynos.
Na blogu regularnie zamieszczam wpisy w których pokazuję nasze lunchboxy. Jeżeli śledzicie nasze konto na Instagramie to na pewno wiecie, że jestem wielką miłośniczką zabierania ze sobą posiłków oraz przekąsek. Jednodniowa wycieczka, rodzinny wyjazd za miasto albo piknik w ciepłe dni.
Zawsze staram się mieć ze sobą warzywa pokrojone w słupki, domowe ciastka owsiane albo roladki z tortilli. Długo poszukiwałam idealnych pojemników na posiłki dla Nas i dla dzieci. Zależało mi, aby pojemniki były szczelne, praktyczne, dobrej jakości. Wszystkie te kryteria spełniają lunchboxy monbento, które możecie kupić w https://zanshin.pl/

Na hasło TYSIAGOTUJE możecie zrobić tutaj zakupy z 10% zniżką. 

 https://zanshin.pl/


CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ - idealna przekąska do szkoły lub do pracy.

Składniki:
na 15 średniej wielkości ciasteczek
 1 szklanka = 250 ml

 2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie, ale mogą był błyskawiczne)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2-3 łyżki mąki (np. ryżowa, kokosowa lub pszenna)
100 g rozpuszczonego masła
1 duży dojrzały banan
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1.  Masło przełóż do rondelka, podgrzej chwilę na niewielkim ogniu, aby się rozpuściło, pozostaw do ostygnięcia.
2. Banana pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj całe jajka i przestygnięte masło. Wymieszaj do połączenia się składników. 
3. Do płynnych składników dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, żurawinę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość wymieszaj na jednolitą masę, najlepiej za pomocą dłoni.
4. Na koniec dosyp 1-2 łyżkę mąki, aby masa była spójna i kleista. Jeżeli będzie zbyt gęsta możesz dodać 1-2 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego).
5. Miskę z masą na ciasteczka wstaw na 10 minut do lodówki. 
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (funkcja grzanie góra - dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z owsianej masy formułuj małe ciasteczka. Układaj na blasze w odstępach, ciastka podczas pieczenia delikatnie wyrosną.
7. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut, do momentu, aż będą złociste.
8. Po upieczeniu delikatnie przełóż je na metalową kratkę i pozostaw do przestygnięcia.
9. Przechowuj w słoiku lub pojemniku przez kilka dni (u Nas zawsze znikają pierwszego dnia 💓)

Smacznego!

Na zdjęciach ulubiony pojemnik moich chłopców, kultowy Bento Tresor dla dzieci. Idealny lunchbox dla naszego dziecka. Szczelny, zgrabny, kompaktowy.
Bento Tresor został zaprojektowany specjalnie dla dzieci. Składa się z trzech niezwykle szczelnych pojemników. 1 dolny pojemnik o pojemności 450 ml. 2 mniejsze pojemniki o pojemności 150 ml.
Dzięki temu możemy dziecku przygotować zbilansowany posiłek albo zapakować kilka różnych przekąsek.


Dokładny opis Bento Tresor znajdziecie na tutaj. Jest dostępny w różnych wersjach kolorystycznych. Polecam również szczelne butelki na wodę, biodegradowalne sztućce oraz pojemniczki na sos. Wszystko to znajdziecie w Zanshin.pl przypominam, że na hasło TYSIAGOTUJE macie 10% zniżki na zakupy.




Polecam inne wpisy z serii, w której prezentuję pomysły na drugie śniadanie oraz posiłki na wynos z kultowymi lunchboxami z Zanshin.pl:







Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz