Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami i marchewką w jednym naczyniu

Najlepszy obiad to taki, który robi się sam i jest pyszny. Pieczony kurczak z ziemniakami i marchewką zdecydowanie spełnia te kryteria. Soczyste mięso, pieczone ziemniaki, miękka marchewka i cebula, która oddaje całości swój smak i aromat. A wszystko zrobione w jednym naczyniu. Brzmi dobrze, prawda :)? Przygotowanie całości zajmuje naprawdę niewiele czasu, a smakuje wybornie. To doskonały pomysł zarówno na codzienny obiad jak i smaczne danie na Święta czy rodzinne spotkanie. Dzisiejsza wersja, którą przedstawiam poniżej to najprostsza z możliwych kombinacji. Tak naprawdę danie można modyfikować według własnych upodobań. Ulubione przyprawy i ilość składników, dobierzcie pod siebie. Zamiast pałek z kurczaka można wykorzystać udka, do ziemniaków i marchewki można dorzucić pietruszkę i seler. 
Zapraszam na najlepszą, najprostszą wersję pieczonego kurczaka z ziemniakami i marchewką. Danie absolutnie pyszne w swej prostocie i szybkości przygotowania. 


 Składniki:
na dużą blachę (ok. 4-5 porcji)

ok. 800 g pałek z kurczaka (7-8 szt.)
2 średniej wielkości marchewki
ok. 1 kg ziemniaków 
1 duża cebula
pieprz, sól do smaku
czerwona słodka papryka
kurkuma
majeranek
suszony czosnek 
5-6 łyżek oleju rzepakowego
opcjonalnie szczypior lub natka pietruszki do podania

*ilość przypraw według własnych upodobań
*w zależności od odmiany ziemniaków, można je wyszorować i zapiekać wraz ze skórką

Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 2-3 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem granulowanym, czerwoną słodką papryką, kurkumą, majerankiem, pieprzem i solą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj mięso z każdej strony, następnie pod przykryciem odstaw do lodówki na kilka godzin (można na całą noc; mięso wyciągnij z lodówki co najmniej na 30 minut przed pieczeniem).
Warzywa obierz, umyj i osusz. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, marchewkę w grubsze plastry, a cebulkę w piórka. Zwróć uwagę, aby warzywa były pokrojone w kawałki o podobnej wielkości. Do dużej miski przełóż ziemniaki i marchew, warzywa polej 1 łyżką oleju rzepakowego, dopraw solą do smaku, ja dodałam jeszcze szczyptę pieprzu i kurkumy dla lepszego koloru. Warzywa wymieszaj dokładnie z przyprawami. Dużą blachę lub naczynie żaroodporne posmaruj na dnie ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Wyłóż w lekkich odstępach mięso. Pomiędzy pałki z kurczaka ułóż ziemniaki, marchewkę i cebulę (patrz: zdjęcie poniżej). Resztę marynaty, która została w naczyniu wylej na mięso i warzywa. 
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 10 minut bez przykrycia. Następnie zmniejsz grzanie do 180 stopni C i kontynuuj pieczenie przez ok. 50 minut pod przykryciem (pokrywa, papier do pieczenia lub folia aluminiowa). W między czasie mięso i warzywa należy obrócić na drugą stroną i delikatnie spryskać oliwą albo wodą, aby nie były zbyt suche. Kiedy warzywa będą miękkie, a kurczak przypieczony ściągnij pokrywę i jeszcze przez 5 minut piecz przy funkcji grillowania. Danie powinno spędzić w piekarniku ok. 70 - 80 minut. W konsekwencji warzywa powinny być upieczone z zewnątrz, a miękkie w środku. Mięso będzie miało chrupiącą, rumianą skórkę i będzie dobrze odchodziło od kości. Przed podaniem całość posypuję posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem

Danie można serwować w towarzystwie domowej surówki i ulubionego sosu, np. czosnkowego.

Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz