Jogurt z owocami, pomysł na zdrowe i szybkie śniadanie

Lato w pełni, to zdecydowanie mój ulubiony czas w ciągu całego roku. Mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw, warto więc każdego dnia korzystać z tego dobrodziejstwa. W naszym domu jemy teraz w hurtowych ilościach maliny, truskawki, borówki i morele. Kochamy te owoce, tak samo jak nasze dzieci. Bardzo chętnie jemy je zarówno na śniadanie, jak i przekąskę w ciągu dnia.

Jeżeli śledzicie mnie na Instagramie, to na pewne wiecie, że jestem wielką miłośniczką śniadań na słodko. Wszelkiego rodzaju owsianki czy jaglanki, królują u Nas w chłodniejszych miesiącach. Latem, kiedy poranki są upalne, zazwyczaj przygotowuję śniadanie na bazie jogurtu naturalnego, sezonowych owoców i ulubionych nasion czy orzechów. Szybko, smacznie i wartościowo! Za sprawą tak prostego połączenia, ten najważniejszy posiłek dnia zmieni się w prawdziwą owocową ucztę na słodko! Takie śniadanie jest proste w przygotowaniu, zaspokaja głód na długo i dostarcza całą masę cennych składników.

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie, zrobione na bazie nowości od marki Danone, o których przeczytacie więcej w dalszej części wpisu. 




Jogurt z owocami

Składniki:
na 2 porcje

300 g jogurtu naturalnego Danone
1 duży, dojrzały banan
2 garście świeżych sezonowych owoców (np. maliny, borówki, morele)
4 łyżki płatków owsianych 
listki mięty do dekoracji 
100 ml kwaśnego mleka Sana od Danone 
opcjonalnie ulubione ziarna, nasiona lub orzechy


1. Jogurt naturalny zmiksuj z dojrzałym bananem, na jednolitą, aksamitną konsystencję.
2. Na dno wysokich szklanek lub słoiczków ułóż płatki owsiane i obficie polej jogurtem naturalnym połączonym z bananem.
3. Na jogurt wyłóż ulubione sezonowe owoce, w tym momencie możesz również dodać nasiona lub orzechy, aby całość była jeszcze bardziej pożywna.
4. Owoce polej kwaśnym mlekiem Sana od Danone, udekoruj listkami świeżej mięty i gotowe. Pyszna propozycja na śniadanie (również na wynos) albo na podwieczorek.

Smacznego!




Jako blogerka kulinarna i osoba, która promuje świadome odżywianie z przyjemnością przyjęłam zaproszenie na mały event, organizowany przez markę Danone. W sobotę, z samego rana pojawiłam się na Rynku Łazarskim w Poznaniu, aby wziąć udział w akcji. Żywiołowa ekipa Smakobusa zaprezentowała nowości od marki Danone - mleczne produkty fermentowane o super prostym składzie, które były bazą naszych koktajli. Miksowaliśmy na dwa sposoby: szpinak + banan + imbir oraz truskawka + miód. Podstawą naszych koktajli był delikatny Jogurt Naturalny, kremowa Sana, o której wspominam Wam w przepisie powyżej, lekkie Kwaśne Mleko oraz orzeźwiający Kefir. Zainteresowanie przechodniów przeszło moje oczekiwania! Sama również przyjęłam challenge od zespołu Smakobusa. Poproszono mnie, abym zaproponowała własną wersję koktajlu z wykorzystaniem nowości od Danone, których skład to jedynie mleko i żywe kultury bakterii - bez zbędnego cukru. Super sprawa! 

Połączyłam zatem kremową Sanę z bananami, truskawkami i świeżą bazylią. Tylko kilka składników i pożywna, smaczna propozycja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia, gotowa 😉

Wprowadzone już do sprzedaży nowe produkty od marki Danone wyróżniają się od innych maksymalnie prostym składem, który ogranicza się do 2 - 3 składników. Nie ma w nich ani grama dodatku cukru lub jakichkolwiek barwników czy ulepszaczy. W połączeniu z sezonowymi owocami, stanowią super propozycję na zdrowe i szybkie do przygotowania śniadanie.

Poniżej znajdziecie małą fotorelację z mojego spotkania z żywiołową ekipą Smakobusa :)










Wpis powstał przy współpracy z marką Danone.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz