Tarta z białą czekoladą i borówkami

Pieczenie to zdecydowanie jedna z moich ulubionych czynności w kuchni. Nie wyobrażam sobie weekendu bez słodkiego wypieku do kawy. Tym razem przygotowałam pyszną tartę z kremem na bazie białej czekolady i z borówkami. Przepis, którym zainspirowałam się znajdziecie na portalu kulinarnym Przepisy.pl - wystarczy, że klikniecie tutaj. To miejsce idealne zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych miłośników gotowania. Jeżeli poszukujesz nowych inspiracji w kuchni, pomysłów na obiad lub dań na każdą okazję, koniecznie zajrzyj na Przepisy.pl

Poniżej znajdziesz przepis i zdjęcia krok po kroku, jak zrobić tartę z białą czekoladą i borówkami. Jest prosta do przygotowania i pięknie prezentuje się na stole. Dasz się skusić :)?

 

 

 TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI

Forma do tarty o średnicy 30 cm
ok. 16 porcji

kruchy spód:
120 g schłodzonego masła
300 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 jajko L
szczypta cukru 

krem:
150 g białej czekolady
70 ml śmietanki kremówki 30%
70 g jogurtu naturalnego
 
dodatkowo:
250 g borówki amerykańskiej
cukier puder do dekoracji


1. Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Do miski przesiej przez sitko cukier puder i mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Całość zagnieć energicznie na jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 30 cm. Polecam Wam gorąco formę do tarty z wyjmowanym dnem. Jest wygodna w użyciu. Ciastem można również ręcznie wykleić formę i docisnąć za pomocą szklanki. Zadbaj oto, aby zarówno dno jak i boki były całe wyłożone ciastem. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Ułóż na nim papier do pieczenia i połóż jakieś obciążenie (np. surowa fasola albo ryż). Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. Spód do tarty zapiekaj przez 15 minut, następnie usuń obciążenie oraz papier do pieczenia i ponownie zapiekaj spód przez 10-15 minut, do zrumienienia.
3. W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Odstaw krem, aż dobrze ostygnie i ubij na puszysto tak, jak ubija się bitą śmietanę.
4. Gotowy krem nałóż na tartę, udekoruj borówkami i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz tartę cukrem pudrem i gotowe :)

Smacznego!

Wykonanie tarty krok po kroku:

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Do miski przesiej przez sitko cukier puder i mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Całość zagnieć energicznie na jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 30 cm. Polecam Wam gorąco formę do tarty z wyjmowanym dnem. Jest wygodna w użyciu. Ciastem można również ręcznie wykleić formę i docisnąć za pomocą szklanki. Zadbaj oto, aby zarówno dno jak i boki były całe wyłożone ciastem. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Ułóż na nim papier do pieczenia i połóż jakieś obciążenie (np. surowa fasola albo ryż). Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. Spód do tarty zapiekaj przez 15 minut, następnie usuń obciążenie oraz papier do pieczenia i ponownie zapiekaj spód przez 10-15 minut, do zrumienienia.

 

 

 

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 30 cm. Polecam Wam gorąco formę do tarty z wyjmowanym dnem. Jest wygodna w użyciu. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Funkcja grzanie góra - dół. Ciasto powinno być złociste. Następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.


 

Gotowy krem nałóż na tartę, udekoruj borówkami i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz tartę cukrem pudrem i gotowe :)



 

 

Mam nadzieję, że przepis na tartę spodobał Wam się i zechcecie odtworzyć go również u siebie. 

Po więcej inspiracji na słodko, jak i na wytrawnie zapraszam Was na stronę Przepisy.pl


 

 

Post powstał przy współpracy z portalem kulinarnym Przepisy.pl


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz