Curry z ciecierzycą, szpinakiem i mango

Kremowe, lekko słodkie, ale jednocześnie ostre i wyraziste w smaku curry. Szybkie do przygotowania, wartościowe i rozgrzewające. Idealnie smakuje zarówno z ryżem, pitą czy chlebkami naan. Dzięki temu, że wykorzystałam tutaj ciecierzycę z puszki, krojone pomidory, mleczko kokosowe i przecier z mango od Purena całość przygotowuje się bardzo sprawnie. Warzywne curry to w ostatnim czasie jedno z moich ulubionych dań. Całe danie jest bardzo uniwersalne, możemy dorzucić swoje ulubione składniki i doprawić je pod swój smak :)
 




 Curry z ciecierzycą, szpinakiem i mango
 
Składniki:
na 3-4 porcje

1 puszka ciecierzycy
3/4 puszki krojonych pomidorów
1/3 puszki mleczka kokosowego 
1 średniej wielkości cebula
1 mała czerwona papryka 
1 duża marchewka
duża garść szpinaku
 1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka curry w proszku 
1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
1 cm imbiru (opcjonalnie)
pieprz, sól do smaku 
czerwona słodka lub ostra papryka do smaku
1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka syropu klonowego do smaku (lub duża szczypta cukru)

do podania: ugotowany ryż, limonka, orzechy nerkowca, cząstki mango.
natka pietruszki/świeża kolendra
 
Cebulę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj curry w proszku, posiekany imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmaż całość chwilę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w małą kostkę i marchewkę pokrojoną w talarki. Duś przez 2-3 minuty, często mieszając. W kolejnym kroku dodaj pomidory krojone z puszki, mleczko kokosowe, przecier z mango, odsączoną ciecierzycę, syrop klonowy albo szczyptę cukru do smaku. Składniki wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodaj szpinak oraz przyprawy do smaku. Przemieszaj całość i na minimalnym ogniu duś jeszcze ok. 5 minut. Na koniec skrop danie sokiem z limonki, posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj każdy rodzaj ryżu , chlebki naan albo grillowana tortilla. 




Przecier z mango 100% znajdziesz tutaj.
Przepis powstał przy współpracy z marką Purena.
 
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz