Kremowe, lekko słodkie, ale jednocześnie ostre i wyraziste w smaku
curry. Szybkie do przygotowania, wartościowe i rozgrzewające. Idealnie
smakuje zarówno z ryżem, pitą czy chlebkami naan. Dzięki temu, że
wykorzystałam tutaj ciecierzycę z puszki, krojone pomidory, mleczko kokosowe i przecier z mango od Purena całość przygotowuje się bardzo sprawnie. Warzywne curry
to w ostatnim czasie jedno z moich ulubionych dań. Całe danie jest bardzo uniwersalne, możemy dorzucić swoje ulubione składniki i doprawić je pod swój smak :)
Curry z ciecierzycą, szpinakiem i mango
Składniki:
na 3-4 porcje
1 puszka ciecierzycy
3/4 puszki krojonych pomidorów
1/3 puszki mleczka kokosowego
150 g przecieru z mango Purena
1 średniej wielkości cebula
1 mała czerwona papryka
1 duża marchewka
duża garść szpinaku
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
1 cm imbiru (opcjonalnie)
pieprz, sól do smaku
czerwona słodka lub ostra papryka do smaku
1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka syropu klonowego do smaku (lub duża szczypta cukru)
do podania: ugotowany ryż, limonka, orzechy nerkowca, cząstki mango.
natka pietruszki/świeża kolendra
Cebulę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj curry w
proszku, posiekany imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę,
przesmaż całość chwilę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w
małą kostkę i marchewkę pokrojoną w talarki. Duś przez 2-3
minuty, często mieszając. W kolejnym kroku dodaj pomidory krojone z
puszki, mleczko kokosowe, przecier z mango, odsączoną ciecierzycę, syrop klonowy albo szczyptę cukru do
smaku. Składniki wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodaj szpinak oraz
przyprawy do smaku. Przemieszaj całość i na minimalnym ogniu duś jeszcze
ok. 5 minut. Na koniec skrop danie sokiem z limonki, posyp natką pietruszki i
podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj każdy
rodzaj ryżu , chlebki naan albo grillowana tortilla.
Przecier z mango 100% znajdziesz tutaj.
0 comments:
Prześlij komentarz