Sałatka meksykańska

Przed nami gorący okres świąteczno - sylwestrowy, to czas kiedy intensywnie poszukujemy różnych przepisów. Na moim blogu prym wiodą przepisy na sałatki i dzisiaj właśnie przychodzę do Was z kolejną super propozycją. Sałatka meksykańska, kolorowa, błyskawiczna do przygotowania, smaczna i efektowna. Sprawdzi się doskonale podczas spotkania z najbliższymi, będzie idealna na świąteczny stół, czy sylwestrową imprezkę z przyjaciółmi.

Zanim przedstawię Wam przepis na moją ulubioną sałatkę, chciałabym poruszyć jeszcze temat nawodnienia. Osobiście oprócz tego, że uwielbiam gotować i serwować potrawy najbliższym, jestem wielką fanką picia wody i staram się zachować balans w codziennej diecie. Wodę mam zawsze ze sobą w butelce lub bidonie. W pracy, na zakupach, w trasie. Ale nie zawsze tak było. Wiele lat temu ciężko mi było wyrobić sobie nawyk regularnego picia wody. 

Doskonałym produktem, który będzie przypominał nam o regularnym piciu wody, a przy okazji pozwoli zadbać o środowisko będzie dzbanek filtrujący wodę. Od wielu lat korzystam z takiego rozwiązania w kuchni, które gorąco polecam. W związku z tym w dzisiejszym wpisie chciałabym przybliżyć Wam dzbanek filtrujący AquaMax Crystalline polskiej firmy Wessper.

 Sałatka meksykańska 
 
Składniki:

200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
solidna szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu


Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki, a paprykę w kostkę.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez lub jogurt, przyprawiam do smaku czerwoną słodką papryką solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.


Szklany dzbanek Wessper to innowacyjny produkt łączący w sobie oryginalny design oraz wysoką klasę wykonania. Znajdziecie go na stronie AGDmaster.com Taki dzbanek jest niezwykle praktyczny w kuchni, może być również fajnym pomysłem na prezent. Dostępne są różne warianty kolorystyczne, dzięki czemu każdy może wybrać swój ulubiony. Ja stawiam na minimalizm, dlatego biały kolor dzbanka, który widzicie na zdjęciach rewelacyjnie wpisuje się w wystrój naszej kuchni oraz jadalni.

Co wyróżnia dzbanek filtrujący AquaMax Crystalline polskiej firmy Wessper?

Wysokiej jakości szkło odznacza się wytrzymałością oraz wygodą użytkowania. Wyjmowany system filtracyjny przydaje się w momentach, kiedy chcemy wlać wodę o wyższej temperaturze. 

Produkt ten wykonany został ze szkła żaroodpornego, dzięki czemu bez obaw możemy go wykorzystać nie tylko w procesie przygotowania napojów chłodzących, ale również tych rozgrzewających (gorących).

Podgrzewanie oraz wypełnianie dzbanka płynami o wysokiej temperaturze jest wskazane wyłącznie po usunięciu z niego plastikowego systemu filtracyjnego.

Mam też dla Was kod rabatowy.

Kod "Crystal", upoważnia do 20% rabatu na dzbanki Wessper AquaMax Crystalline w sklepie AGDmaster.com do 31 grudnia 2021.

Tutaj zostawiam Wam link - dzbanek filtrujący.


Fajnym pomysłem na wodę smakową w okresie jesienno - zimowym może być dodatek imbiru, soku z pomarańczy lub cytryny, cząstek pomarańczy, grejpfruta, limonki lub ziaren granatu. Jeżeli nie lubicie smaku samej wody, polecam Wam takie kombinacje :)



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz