Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką
nutą słodyczy. Smaczne, bardzo łatwe do przygotowania z ogórkiem
konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Zdecydowanie jedne z moich
ulubionych. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Będą idealne na Święta, Sylwestra, karnawał lub spotkanie z najbliższymi. Zobacz jak łatwo je przygotować :)
Zdrowe, bo tłuste
Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.
Przepis powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.
szczypta czerwonej ostrej papryki
0 comments:
Prześlij komentarz