Śledzie po cygańsku

Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką nutą słodyczy. Smaczne, bardzo łatwe do przygotowania z ogórkiem konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Zdecydowanie jedne z moich ulubionych. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Będą idealne na Święta, Sylwestra, karnawał lub spotkanie z najbliższymi. Zobacz jak łatwo je przygotować :)

Zdrowe, bo tłuste

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.

Przepis powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.

Składniki:

500 g filetów śledziowych solonych 
5 średnich ogórków konserwowych
2 średnie cebule
3/4 szklanki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
szczypta czerwonej ostrej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego


Śledzie moczę w zimnej wodzie przez 1-2 godziny, aby nie były zbyt słone. W między czasie kilka razy wymieniam wodę, smak śledzi musi odpowiadać Naszym preferencjom. Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w kostkę. Ogórki oraz cebulę również kroję w kostkę. 
Do dużej miski przekładam musztardę, dodaję świeżo mielony pieprz, czerwoną słodką paprykę oraz ostrą, mieszam. Teraz naprzemiennie dodaję ketchup wraz z olejem i mieszam do momentu, aż sos będzie jednolity. Pokrojone składniki dodaję do sosu i delikatnie mieszam do momentu, aż składniki połączą się. Tak przygotowane śledzie wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby przegryzły się. Podaję ze świeżym pieczywem. 


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz