Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros to prawdziwy hit każdej imprezy czy spotkania w gronie najbliższych. To smaczne i proste do przygotowania danie. Oryginalnie wykorzystuję tutaj ryż, ale tym razem dla odmiany zrobiłam wersję z makaronem. Wyszło rewelacyjnie! Przed nami Święta i Sylwester, dużo okazji do spotkań z najbliższymi. Jeżeli szukacie szybkiego i sprawdzonego przepisu na obiad lub kolację, to zapiekanka gyros będzie idealna.

Do pieczenia użyłam naczyń marki Fissler, które są dostępne w sklepach Netto Polska. W Netto trwa akcja promocyjna na naczynie Fissler, szczegóły akcji znajdziesz pod tym linkiem. Wystarczy, że będziesz zbierał naklejki, a naczynia możesz odebrać za 50% ceny. Aktualnie za komplet naklejek można kupić w rabacie 2 produkty, które idealnie przydadzą się do wypieków i potraw z piekarnika.




 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA GYROS

Składniki:

na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 26 cm x 15 cm (pojemność 1,3 l)

300 g makaronu świderki
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
1 mała puszka kukurydzy
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
 
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę i ogórki kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę makaronu i mięso z cebulą, następnie połową sosu. Posypuję sos połową sera. Następnie wykładam warzywa: paprykę, ogórka i kukurydzę. Warzywa smaruję pozostałym sosem i posypuję drugą połową sera.
Całość zapiekam pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Następnie ściągam pokrywę i dopiekam zapiekankę jeszcze 10 minut do mocnego zrumienienia. Zapiekankę po upieczeniu dekoruję natkę pietruszki i podaję.

Zapiekankę po ostygnięciu można również schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie świetnie smakować.
 

ZAPIEKANKA GYROS KROK PO KROKU:
             
 Na dno naczynia wyłóż makaron.

Na makaron ułóż podsmażone mięso i cebulkę.
Następnie sos i połowę sera.

Na ser wyłóż warzywa.
Warzywa pokryj pozostałym sosem oraz serem.


Całość zapiekam pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Następnie ściągam pokrywę i dopiekam zapiekankę jeszcze 10 minut do mocnego zrumienienia. Zapiekankę po upieczeniu dekoruję natkę pietruszki i podaję.

 
Naczynia Fissler obecnie są dostępne w sieci sklepów Netto Polska. Do 31 grudnia trwa akcja promocyjna #kochamzbieramgotuje, w której podczas zakupów możesz zbierać znaczki, dzięki którym naczynie Fissler możesz kupić o połowę taniej. Regulamin znajdziesz na stronie www.netto.pl

 Wpis powstał przy współpracy z Netto Polska.

 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz