Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą, kremowy, aksamitny, pachnący wanilią. Udekorowany kremem na bazie mascarpone i przecieru z guawy Purena, dosłownie rozpływa się w ustach. Łatwy do przygotowania, idealny na każdą okazję. Możecie go upiec zarówno do popołudniowej kawy, jak i na spotkanie z najbliższymi. Gwarantuję, że będzie prawdziwym hitem na stole :)
 

Masa sernikowa jest wilgotna i pachnie wanilią. Delikatny krem z wyczuwalnym smakiem guawy świetnie kontrastuje ze słodyczą ciasta. Przecier z guawy znajdziecie tutaj.

 

 Sernik z białą czekoladą
Tortownica śr. 23 cm
Składniki temp pokojowa

spód:
220 g kruchych ciastek lub biszkoptów
120 g masła

masa serowa:
750 g twarogu sernikowego z wiaderka
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g białej czekolady
5 jajek M
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią

krem: 

150 g serka mascarpone 
100 ml śmietanki 30%
70 g przecieru z guawy Purena 
 
do dekoracji (opcjonalnie):
kawałki pomarańczy
liofilizowane maliny
posiekane orzechy 


Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z
roztopionym masłem i cukrem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy
wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Do rondelka przełóż śmietankę i czekoladę. Podgrzewaj, często mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Pozostaw do przestygnięcia.
Do większej miski przełóż ser, mascarpone, jajka, dodaj śmietankę z czekoladą, ekstrakt waniliowy, mąkę i zmiksuj krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Wylej na podpieczony spód. Piecz 70 minut w 170 *C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj. Studź 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. 

Kiedy sernik ostygnie przygotuj krem. Mascarpone ubij wraz ze śmietanką, dodaj przecier z guawy i wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj sernik. Ja w tym celu wykorzystałam rękaw cukierniczy i dekoracyjną końcówkę. Opcjonalnie sernik możesz jeszcze ozdobić kawałkami pomarańczy lub orzechami. Smacznego :)









Przepis powstał przy współpracy z marką Purena.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz