Pierś z kurczaka w panko, to pomysł na szybki i smaczny obiad albo przekąskę. Soczyste mięso w marynacie na bazie jogurtu i przecieru ananasowego Purena, a do tego chrupiąca panierka. Musicie mi wierzyć na słowo, że to jest pyszne, a przy tym szybkie do przygotowania. Zaledwie kilka składników stworzy nam super danie lub przekąskę. Do kurczaka w panko proponuję sos majonezowy ze srirachą i sokiem z limonki. Całość możecie serwować z lekką sałatką, frytkami z batatów, ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
KURCZAK W PANKO
Filet z kurczaka oczyszczam, myję i osuszam. Mięso kroję w paseczki o grubości ok. 2 cm, nacieram solą i pieprzem. Do naczynia przekładam jogurt naturalny, przecier ananasowy, majonez, sos sriracha i sos sojowy. Składniki na marynatę mieszam, zanurzam w niej kawałki kurczaka i wstawiam pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Następnie kawałki mięsa starannie obtaczam w panierce panko.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C. Opanierowane kawałki mięsa układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 20 minut, do mocnego zrumienienia. W połowie pieczenia obracam mięso na drugą stronę i psikam oliwą w spray'u. Dzięki temu po upieczeniu będą bardziej soczyste.
Składniki na sos łączę ze sobą. Kurczaka w panko serwuję z przygotowanym sosem, dodatkowo posypuję go białym sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!
Przepis powstał przy współpracy z marką Purena.
0 comments:
Prześlij komentarz