Pieczona gładzica i frytki z batatów


 

Frytki z batatów i pieczona ryba, to pomysł na pyszny i szybki obiad. To kolejna propozycja przygotowana przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Batyckie. Uwielbiam rybę i serwuję ją minimum dwa razy w tygodniu. Wiem, że często szukacie inspiracji na to, jak podać rybę, żeby była smaczna. Na blogu znajdziecie mnóstwo propozycji. Wszystkie przepisy, przygotowane przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie w którym biorę udział są w tej zakładce.

Gładzica

Obok storni i skarpia (turbota) należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg.  Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).

Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze.

 


Składniki:

ryba:
2 gładzice 
oliwa z oliwek
pieprz, sól do smaku
sok z 1/2 cytryny
przyprawa curry

Rybę wypatrosz, umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, przyprawą curry. Skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Rybę wyłóż na blachę i piecz ok. 25 minut w 180 stopniach C, do miękkości. Na 5 minut przed końcem pieczenia polecam ustawić funkcję grilla lub grzania od góry, żeby ryba apetycznie przyrumieniła się.


frytki z batatów:
2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki suszonego oregano lub tymianku
 szczypta ostrej czerwonej papryki, 
opcjonalnie inne ulubione przyprawy
 
Bataty obieram ze skóry, myję, osuszam i kroję w słupki - jak na frytki. Kolejno wrzucam je do miski, dodaję przyprawy do smaku (ilość według uznania), następnie skrapiam całość oliwą z oliwek i dokładnie mieszam, najlepiej zrobić to czystą dłonią. Pokrojone bataty układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piekę przez ok. 25-30 minut do momentu, aż będą miękkie. W między czasie warto je kilka razy pomieszać drewnianą łopatką.




 
 
 Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz