Wiosenna, kolorowa i lekka sałatka z jajkiem, grillowanym halloumi i szprotkami. To zaskakująco smaczne połączenie. Sprawdzi się jako przekąska, będzie fantastyczna na kolację czy śniadanie. Przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział. Wykorzystałam świeżego szprota, którego zgrillowałam. Wy śmiało możecie użyć wędzone szprotki, bo są bardziej dostępne.
Szprot,
to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10 - 14 cm, w
Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi
łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe
gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. cecha szczególna:
szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso
szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne.
Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone lub
w sosie, np. warzywno - pomidorowym.
Składniki:
na 3 porcje
ryba:
300 g świeżych szprotek
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
sok z cytryny
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
dodatkowo:
3 jajka ugotowane na twardo
10 pomidorków koktajlowych
150 sera halloumi
mix sałat
1 bagietka pokrojona na kromki
pieprz, sól do smaku
1 mały pęczek szczypiorku drobno posiekany
winegret miodowo-musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku
Szprotki wypatrosz, odetnij głowę, wypłucz pod zimną wodą i osusz. Oliwę wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny, powstałą mieszanką natrzyj szprotki i przełóż na rozgrzaną patelnię grillową. Smaż na złocisto.
Ser halloumi pokrój na plastry, podgrzej na patelni wraz z bagietką.
Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Na talerzach lub półmisku rozłóż mix sałat, pomidorki koktajlowe, cząstki jajka. Kolejno dodaj grillowane szprotki i ser halloumi. Polej całość sosem, oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą, serwuj z bagietką.
Smacznego! :)
Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz