Chłodnik ogórkowy

Chłodniki są idealne na upalne dni, można je serwować w ramach obiadu czy jako orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia.
Chłodnik ogórkowy ma delikatny czosnkowy posmak, zrobiony jest na bazie jogurtu, w domu podajemy go z jajem ugotowanym na twardo.

Składniki:
na 2 porcje

800 g jogurtu naturalnego lub kefiru
2 duże ogórki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
4 jaja
sól, pieprz do smaku


Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (można zetrzeć ze skórką),
 następnie przekładam go na sitko i odsączam z nadmiaru soku.

Jaja gotuję na twardo i kroję na ćwiartki, szczypiorek drobno siekam.

Do rondelka przekładam ogórki i szczypiorek, zalewam jogurtem, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszam i pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Chłodnik podaję w miseczkach, z jajem pokrojonym na ćwiartki, przyozdobiony plastrami ogórka i  szczypiorkiem.
Jeżeli lubimy można wykorzystać dodatkowo tutaj rzodkiewkę czy koperek.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments: