Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to w ostatnim czasie nasze nowe odkrycie. Ma świetny smak i jest na pewno świetną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki. Teraz kiedy trwa sezon na pomidory warto ją przygotować i samemu się o tym przekonać. W naszym domu pomidorówka to jedna z ulubionych zup w szczególności jeżeli chodzi o dzieci ;) dlatego zawsze odpowiednio ją modyfikuję. W wersji dla dorosłych warto zrobić wersję bardziej gęstą i zabieloną śmietanką kremówką, która sprawia, że całość jest fantastycznie kremowa. Dla dzieci często robię taką rzadszą i bez śmietanki, za to koniecznie z makaronem. Bez względu na dodatki zupa jest świetna w smaku i warta przygotowania, zdecydowanie najlepszą robotę robią tutaj zioła oraz czosnek dodany podczas pieczenia do pomidorów.
Składniki:

1 i 1/2 mocno dojrzałych pomidorów
główka czosnku
2-3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 
gałązki bazylii, gałązki tymianku
pieprz, sól do smaku
1/3 szklanki kremówki (można pominąć, ale sprawia, że zupa jest bardzo kremowa)
4-5 łyżek oliwy z oliwek 

do podania:
ser feta, grzanki, listki bazylii
dla dzieci - makaron, kasza, ryż itp.

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Pomidory obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, pozbawiam szypułek oraz twardych środków. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek, przekładam pokrojone pomidory w które utykam ząbki czosnku wraz z łupiną oraz gałązki świeżych ziół, całość skrapiam pozostałą oliwą z oliwek. Naczynie z warzywami wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 20 minut. Pomidory pozostawiam do lekkiego przestygnięcia, następnie wyjmuję gałązki ziół, które nie będą już potrzebne, upieczony czosnek pozbawiam łupin. 
Do misy CC z założonym ostrzem ultrablade przekładam pieczone pomidory, czosnek, kilka listków świeżej bazylii, zalewam całość rosołem. Dodaję także do smaku przyprawy i miksuję przy prędkości 10 przez 1 minutę do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję śmietankę kremówkę, która sprawi, że zupa będzie przyjemnie kremowa, mieszam. W kolejnym kroku wyjmuję ostrze tnące i nastawiam program SOUP P1 na 90 stopni i 5 minut w celu podgrzania zupy. 
Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów podaję na ciepło z domowymi grzankami, pokruszonym serem feta oraz listkami świeżej bazylii - to świetna wersja dla dorosłych. Dzieciom oczywiście serwujcie zupę z ich ulubionymi dodatkami, u Nas bez chłopaki wybierają zazwyczaj makaron.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz