Pasztet z cukinii

Wegetariański pasztet z cukinii, bardzo aromatyczny i nadzwyczaj smaczny. A do tego wilgotny, świetnie się kroi i jeszcze lepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, jeżeli tyle wytrzyma ;) Od momentu kiedy to pokochaliście przepis na placki z cukinii, ja również ją uwielbiam i przetwarzam w kuchni na wszystkie możliwe sposoby. Jakie to jest wdzięczne warzywo! I na słodko, i na słono, dla dzieciaków i dla dorosłych ;) W tym samym szeregu mogę także ustawić dynię, która wraz z cukinią jest w okresie lata i jesieni w naszej kuchni przerabiana masowo! Powracając do samego pasztetu, to genialny dodatek na kanapki, świetnie smakuje pokrojony w plastry i zajadany sam ot tak sobie. Możecie go także podsmażyć albo wsadzić do piekarnika i serwować jako wege dodatek do obiadu. W naszym domu króluje już drugi, a może i trzeci sezon z rzędu.   Możliwości jest naprawdę sporo, i koniecznie proszę zapamiętajcie, aby odcisnąć dobrze cukinię z nadmiaru soku, a całość przyprawić dobrze pod swój smak. Możecie tutaj dodać świeże lub suszone zioła, jeżeli nie będziecie podawać go dzieciom dorzućcie trochę pieprzu kajeńskiego dla podkręcenia smaku. Mnie w szatkowaniu pomógł niezawodny CC z którym przepisy w roli głównej znajdziecie w tej oto zakładce.


@Tefal Cuisine Companion #10
Pasztet z cukinii
Składniki:
na keksówkę/formę o wymiarach 12 cm x 20 cm  
*1 szklanka= 250 ml pojemności

3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach (ok. 1, 5 średniej wielkości cukinii)
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości marchewki
3-4 ząbki czosnku 
4 jaja
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3/4 szklanki kaszy manny/bułki tartej
1 mały pęczek natki pietruszki drobno posiekany
pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 
ew. posiekany koperek, szczypior lub suszone zioła prowansalskie
opcjonalnie szczypta pieprzu kajeńskiego/chili dla podkręcenia smaku


 Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Cukinię pozbaw końcówek i wraz ze skórą przetnij wzdłuż na pół. Marchew obierz i pokrój na kilka części. W misie urządzenia załóż tarczę "C" do tarcia (grube oczka tarki) i pokrywę. Zacznij od cukinii, następnie przerwij i przełóż ją na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku. W kolejnym kroku zetrzyj marchew. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż chwilę do miękkości na łyżce oleju wybierając w Tefal CC program duszenie P1 (2-3 minuty). Odczekaj chwilę i kiedy cebula oraz czosnek lekko przestygną wykorzystaj misę CC do wymieszania wszystkich składników. Dodaj odciśniętą cukinię, marchew, posiekaną zieleninę, wszystkie przyprawy, jaja, olej i kasze mannę. Masę wymieszaj, pomóż sobie silikonową łopatką, później zrób to czystą dłonią. Masa musi dobrze się zawiązać, nie powinna być luźna (w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę kaszy manny lub bułki tartej). Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż przygotowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Pasztet piecz przez ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przechowuj w lodówce. Smacznego :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
Cukinię pozbaw końcówek i wraz ze skórą zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko i bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru soku. Marchew również zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wraz z cukinią przełóż do miski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż chwilę na patelni, aby zmiękły, dodaj do pozostałych warzyw. Dorzuć drobno posiekaną zielenię oraz wszystkie przyprawy. Na koniec dodaj całe jajka, olej oraz kaszę mannę. Masę wymieszaj, pomóż sobie łyżką, później zrób to czystą dłonią. Masa musi dobrze się zawiązać, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę kaszy manny lub bułki tartej. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż przygotowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Pasztet piecz przez ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przechowuj w lodówce. Smacznego :)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz