Kompot Rabarbarowy Z Kisielem Truskawkowym.

Szybki, smaczny i orzeźwiający kompot.
Świetny do obiadu na ciepłe letnie dni.

Zaskakujące połączenie.
Gęsty kompot, bardzo aromatyczny z pływającymi kawałkami rabarbaru sprawdzi się także w charakterze deseru.




Składniki:

400 g rabarbaru
150 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 litr zimnej wody + 1/2 szklanki zimnej wody
1 opakowanie kisielu truskawkowego


Rabarbar myję, osuszam, obieram i kroję w kawałki ok. 1, 5 cm.
Pokrojony rabarbar przekładam do rondelka, dosypuję cukier trzcinowy i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam i pozostawiam na 20 minut, aby rabarbar puścił sok.
Następnie do rondelka wlewam wodę i doprowadzam do zagotowania, kompot gotuję ok. 15 minut, aż rabarbar zmięknie i rozleci się na małe kawałki.
Na końcu rozrabiam kisiel w szklance z zimną wodą, dokładnie mieszam w celu pozbycia się grudek i wlewam do ugotowanego kompotu.
Całość trzymam jeszcze kilka minut na minimalnym gazie aby smaki się połączyły, a mój napój dobrze zgęstniał.

Kompot przelewam do szklanek, przyozdabiam truskawkami i miętą.
Podaję na ciepło lub na zimno.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. pomysłowe :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe to Twoje połączenie smaków. chciałabym móc kiedyś takiego spróbować:>
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń