Kolorowa Sałatka Z Olejem Z Awokado.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju oleje i oliwy, zazwyczaj wystarczy niewielka ilość, aby dana potrawa zyskała całkiem nowy smak.

Olej z awokado po raz pierwszy miałam okazję testować dzięki firmie BadaPak



Olej z awokado extra virgin pochodzi z Nowej Zelandii.

Awokado, Persea gratissima, a po polsku smaczliwka, to wieczne zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych, wywodzące się z tropikalnych lasów Meksyku. Jego liście służą do wzbogacania smaku wielu potraw i wywarów oraz do przyrządzania naparu łagodzącego dolegliwości żołądkowe, jednak największym bogactwem tej rośliny są znajdujące wszechstronne zastosowanie kulinarne owoce. Nie tylko wykorzystuje się je także w charakterze warzywa, ale ponadto są źródłem oleju o wyjątkowych właściwościach. 

 Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu od sierpnia do marca na stokach okalających Bay of Plenty (Zatoka Obfitości) na zielonej Północnej Wyspie Nowej Zelandii. Tutejszy mikroklimat, gleba i pełni zaangażowania ogrodnicy dostarczają wyjątkowych owoców, których w każdej 250-ml butelce oleju znajduje się przynajmniej dwanaście.


Olej z awokado ma liczne właściwości zdrowotne, m.in:
redukuje poziom złego cholesterolu, zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze oraz zawiera witaminy E, C, A, D, K, PP i B.

Olej z awokado świetnie sprawdzi się do smażenia, pieczenia oraz grillowania.
Mnie osobiście zachwycił w moich ulubionych kolorowych sałatkach.
Wystarczą ulubione warzywa z dodatkiem ziół i odrobiną oliwy z awokado, a nasz posiłek staje się o wiele bardziej wartościowy.
Oliwa ma przyjemny, delikatny smak i wspaniały zielony kolor.



Składniki:
1 zielony ogórek
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
2 pomidory
czerwona cebula
garść czarnych oliwek
roszponka, rukola
suszona bazylia

Wszystkie warzywa myję i osuszam, oliwki odcedzam z nadmiaru soku na sitku.
Ogórka kroję w talarki, pomidory oraz paprykę w kostkę, a cebulę w talarki.

Wszystkie warzywa mieszam razem z mixem sałat oraz oliwkami w misce, posypuję suszoną bazylią, całość skrapiam oliwą z awokado.





Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Ten olej z awokado jest rewelacyjny! Też dostałam go w paczce od BadaPak i wciąż nie mogę przestać się zachwycać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam-będę musiała spróbować:)Pyszna sałateczka mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie wyobrażam sobie sałatki bez mojego ulubionego oleju lnianego http://oleofarm.pl/produkty/oleje-swiata/olej-lniany/ jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo wartości odżywczych

    OdpowiedzUsuń