Placki z truskawkami

Idealna propozycja na smaczne i lekkie śniadanie, w szczególności w okresie letnim.
Placuszki z truskawkami polecam zrobić dzieciom, będą zachwycone.



Składniki:
na 10 placuszków

150 g truskawek
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
1 szklanka mleka
1/4 szklanki roztopionego masła

dodatkowo:
cukier puder do posypania
liście mięty do ozdoby
oliwa do smażenia 


W rondelku roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia.
Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i kroję w drobną kostkę, kilka sztuk pozostawiam do przyozdobienia.

Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewam przez sito do miski.
 W drugiej misce łączę trzepaczką mleko, jaja oraz przestygnięte masło.
Mokre składniki dodaję do suchych i dokładnie mieszam, następnie dokładam truskawki.
Całość ponownie mieszam.

Na rozgrzaną patelnię dodaję minimalną ilość tłuszczu i nakładam łyżką porcję ciasta, trzymam ok. 2 minuty z każdej strony do momentu pojawienia się drobnych pęcherzyków. 

Placuszki przekładam na talerz posypuję cukrem pudrem, przyozdabiam truskawkami i miętą,
 od razu podaję. 




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! A że zostały mi truskawki z wczoraj, to wiec co będzie na... drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka !! lubię takie smaczne placuszki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam:) lubię wszelakie palcuszki, a Twoje wyglądają przepysznie :) :***

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają i mam nadzieję że pysznie smakują :) Jutro próbujemy ;)

    OdpowiedzUsuń