Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym

Przyrumieniony boczek skąpany w sosie śmietanowym jest świetnym dodatkiem do każdego rodzaju makaronu.
Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego polecam je w szczególności na obiad dla osób zabieganych i zapracowanych ;)
Makaron z boczkiem w sosie śmietanowo serowym jest posiłkiem dość kalorycznym, ale co za tym idzie bardzo sycącym.
Świetnie sprawdza się w chłodne zimowe dni jako konkretne i treściwe danie ;)

Składniki:
na 2 porcje

300 g ulubionego makaronu
(u mnie pełnoziarniste świderki)
1 duża cebula
8 plastrów chudego boczku wędzonego
100 g sera żółtego
200 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
1 łyżka oliwy
pieprz, sól do smaku
szczypior do ozdoby

W garnku z osoloną wodą gotuję al dente makaron według wskazówek na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek, smażę kilka minut na średnim ogniu, aż całość ładnie się zrumieni.
Następnie dodaję śmietanę i starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, trzymam całość przez ok. 5 minut na małym ogniu i często mieszam, aby ser żółty rozpuścił się, a sos stał się jednolity. 
Na koniec przyprawiam sos do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron odcedzam, przekładam na patelnię, łączę z sosem i przekładam na talerze.
Całość przyozdabiam drobno posiekanym szczypiorkiem i podaję.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Pychotka, makarony mogę jeść codziennie :)

    Szczęśliwego Nowego Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię makaron z sosem śmietanowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szcześliwego Nowego 2014 roku :) Powodzenia w prowadzeniu bloga, słodkości, przyjmeności i radości :)

    Pyszności uwielbiam takie makarony.

    OdpowiedzUsuń
  4. uweilbiam, dzis wlasnie robilam na obiad i polecam, dodaje duzo czosnku, bo bardzo lubie jego smak, boczek kani, makaron lubella i jest dobrze, a nawet bardzo dobrze i do tego smacznie i niedrogo:)

    OdpowiedzUsuń