Surówka z białej rzodkwi

Smaczna i zdrowa surówka z białej rzodkwi zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym.
Rodzice zawsze serwują ją do kotletów schabowych i w takim wydaniu smakuje mi najlepiej.
Jest jednak świetnym dodatkiem nie tylko do kotletów, ale także do mięs i wędlin.

Do takiej surówki możemy dodać pora, marchewkę czy jabłko.
Dziś prezentuję wersję najprostszą i jak dla mnie najsmaczniejszą ;)
Składniki:

1 duża biała rzodkiew
2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku

Rzodkiew obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Przekładam ją na sito, posypuję delikatnie solą i pozostawiam na 15 minut, aby odciekł nadmiar soku, można go też dokładnie odcisnąć łyżką.

Startą rzodkiew przekładam do miski, dodaję kwaśną śmietanę oraz jogurt naturalny, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam całość i podaję.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. u mnie w domu nie serwowano białej rzodkwi... w dzieciństwie jadłam ja jeden jedyny raz w sanatorium... dopiero niedawno, bo chyba ok. 2 lata temu pierwszy raz ja kupiłam i zaserwowałam u siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i zdrowa - uwielbiam ją :) ! Można fajnie pokombinować z nią - tak jak napisałaś - możemy dodać to, na co tylko mamy ochotę. Ja jednak wolę taką wersję najprostszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię taką surówkę i nie wiem, czemu tak rzadko ją jadam...

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja nie wiedziałam jak ją przyrządzic. już wiem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biała rzodkiew idealnie komponuje się z porem gracką fetą, można użyć fety krowiej z mlekowity ale to nie to samo ;( W mojej ocenie rzodkiew oraz owczy lub ewentualnie kozi biały solnakowy ser to klasa sama dla siebie

    OdpowiedzUsuń