Śledzie korzenne

Świetna w smaku sałatka śledziowa z aromatycznymi przyprawami korzennymi, idealnie wkomponowuje się w Świąteczne menu.
Sałatka ma słodki posmak, który przełamuje cebulka i delikatny sos na bazie oleju i soku z cytryny.



Składniki:

400 g śledzi typu matias
1 cebula
1 jabłko
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 kulki czarnego pieprzu
2 goździki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki płynnego miodu
 sok z połowy cytryny

Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2 godziny, osuszam i kroję w paseczki o grubości 2 cm.

Rodzynki umieszczam w miseczce z wrzątkiem na 10 minut, następnie odsączam.
Cebulę kroję w piórka, jabłko obieram i kroję w kostkę, śliwki suszone siekam w drobne paseczki.

Olej mieszam z musztardą, sokiem z cytryny, miodem oraz przyprawą do piernika.
Dodaję także ziele angielskie, kulki pieprzu i liście laurowe.

W dużej misce łączę wszystkie pokrojone składniki ze śledziami oraz marynatą.
Sałatkę śledziową umieszczam w lodówce na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.
Najlepiej smakuje na drugi dzień podana ze świeżym pieczywem.

Sałatkę możemy przechowywać przez ok. 3 - 4 dni.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. Korzenne ? Wow ale jestem ciekawa tego smaku, bosko wyglądają :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię śledzie, u mnie na święta będą z porem i orzechami włoskimi :)
    Wesołych świąt i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justynko ! Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt dla całej Twojej rodzinki !

    OdpowiedzUsuń