Szklanka z pesto i makaronem

Jakiś czas temu zamieszczałam przepis na pesto bazyliowe.
Bardzo lubię mieć zapas wcześniej przygotowanego pesto w słoiczku i korzystać z niego w dowolnej chwili.
Obiecałam, że przedstawię kilka propozycji jak można szybko i pomysłowo je wykorzystać.
Pokazywałam już przepis na pełnoziarniste spaghetti z bazyliowym pesto, a dziś zapraszam na szybki i smaczny makaron w szklance, który możemy podać jako przystawkę na imprezie lub jako dodatek do posiłku.
Danie możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki:
na 4 szklanki

200 g makaronu kokardki
kilka łyżeczek pesto bazyliowego
3 pomidory
 pieprz, sól do smaku


Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić.
Pomidory pokroić w kostkę. 

W miseczce wymieszać makaron z pesto tak, aby całość dobrze się połączyła.
W szklankach układać naprzemiennie warstwę makaronu z pesto i pokrojone pomidory.
W zależności od wysokości szklanki proponuję zrobić przynajmniej 3, 4 warstwy.
Całość przyprószyć świeżo mielonym pieprzem i solą.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda, bardzo lubię takie "wynalazki" :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie podane i te kokadrki, urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za prosty, ale fantastyczny i pyszny przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby tylko inne naczynie, a ile to zmienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie apetyczne!:) Aż zgłodniałam :)
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń