Zakwas na barszcz czewony

Domowy zakwas na barszcz wymaga od Nas 10 minut przygotowania i kilku dni cierpliwości, aby dobrze się ukwasił. 
Taki zakwas jest podstawą wyśmienitego domowego barszczu i nadaje mu o wiele lepszy smak niż te kupne w sklepie.
Składniki:

1 kg buraków
4 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 kulki czarnego pieprzu
3 liście laurowe
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1, 5 litra przegotowanej wody
1 kromka chleba razowego

W rondelku zagotowuję wodę, solę ją do smaku i pozostawiam do lekkiego ostygnięcia.

Buraki obieram, myję i kroję w plasterki, przekładam je do dużego słoja.
Ząbki czosnku obieram, nacinam na końcówkach w krzyż i dokładam do buraków.
Dodaję liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz cukier.
Całość zalewam przegotowaną, letnią wodą tak, aby sięgała ok. 3 cm powyżej buraków.
Na sam koniec dokładam kromkę razowego pieczywa, słoik przykrywam gazą, obwiązuję gumeczkę i odkładam w najcieplejsze miejsce w kuchni na 2 dni.

Po dwóch dniach wyciągam kromkę chleba i ponownie odstawiam słój na 2 - 3 dni.
Po 4 - 5 dniach przelewam zakwas przez sito i umieszczam go w butelce lub słoiku, szczelnie zamykam i przechowuję w lodówce do kilkunastu dni.
Zakwas nadaje się również od razu do użycia.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz