Klopsiki w sosie pomidorowym

Mięsne kuleczki skąpane w sosie pomidorowym to jeden z wielu pomysłów na szybki obiad.
Klopsiki robi się bardzo łatwo, poradzi sobie z nimi każdy, są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Doskonale pasują do makaronu, do ziemniaków czy do klusek.
Klopsiki zrobiłam z dodatkiem przyprawy gyros, a zamiast bułki tartej do zbicia masy mięsnej użyłam kaszy manny, która przy okazji zagęściła sos. 

Polecam jako dodatek do nich wyrazistą surówkę np. z kapusty pekińskiej i pomidora albo 


Składniki:
na ok. 20 klopsików

300 g mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
3-4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
2 łyżeczki przyprawy gyros
sól, pieprz do smaku
1 puszka siekanych pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki masła lub oliwa do smażenia
opcjonalnie inne ulubione przyprawy
 (słodka czerwona papryka, majeranek, kostka rosołowa itp.)


Do miski przekładam mięso mielone, doprawiam je do smaku przyprawą gyros, solą oraz pieprzem.
Dodaję jajo i kaszę mannę w takiej ilości, aby po dokładnym wymieszaniu masa była spójna.

Z masy mięsnej formuję małe klopsiki i układam na talerzu.

Na dużej patelni rozpuszczam masło i duszę na nim przez chwilę cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie ściągam ją z patelni i przekładam na rozgrzany tłuszcz klopsiki.
Smażę pulpeciki kilka minut z każdej strony na złocisto, następnie dodaję posiekane pomidory z puszki, podsmażoną wcześniej cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość mieszam i gotuję pod przykryciem ok. 20 minut.

Do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz inne ulubione przyprawy.

Mojego sosu nie zagęszczałam ponieważ zrobiła to kasza manna, którą dodałam do masy mięsnej.

W zależności od naszych upodobań możemy sos podlać dodatkową ilością bulionu, zagęścić mąką ze śmietanką itp.


Gorące klopsiki w sosie pomidorowym podaję z ziemniakami albo kluskami i ulubioną surówką.





Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments: