Słodko - ostre nóżki kurczaka

Miękkie i soczyste pałki kurczaka, przygotowane w bardzo aromatycznej miodowo - musztardowej marynacie.
Marynatę i mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na całą noc wstawić do lodówki, aby smaki dokładnie przegryzły się.
Następnego dnia wystarczy nóżki kurczaka wstawić tylko do piekarnika, upiec na złocisto i podawać z ziemniaczanym purée oraz ulubioną surówką.

Składniki:
na 10 sztuk

10 nóżek kurczaka
5 łyżek miodu
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki białego octu balsamicznego
3 łyżeczki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól


Nóżki kurczaka dokładnie myję i osuszam.
Do miseczki dodaję miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Mieszam całość do uzyskania jednolitej konsystencji, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Nóżki kurczaka nacinam delikatnie w 2-3 miejscach, układam w naczyniu do zapiekania i wcieram w nie marynatę, robię to dokładnie z każdej strony.
Mięso pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, a najlepiej na całą noc.
W między czasie obracam nóżki, aby zamarynowały się równomiernie.

Zamarynowane mięso wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piekę przez ok. 45 minut, do momentu, aż skórka będzie złocista.

Podczas pieczenia obracam nóżki co 15 minut i polewam sosem z dna naczynia.

Upieczone nóżki serwuję z ziemniaczanym purée, pozostałym sosem oraz ulubionymi dodatkami.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. uwielbiam takie kurczaka :) dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyna... Normalnie się cała zaśliniłam na widok tych nóżek, zabieram sobie przepis i próbuję :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Kasiu :) są przyjemnie chrupiące i bardzo soczyste w środku :)

      Usuń
  3. ale są soczyste, nawet zdjęcie to ujęło:)

    OdpowiedzUsuń