Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa gulaszowa według przepisu mojej mamy.
Ugotowana na dobrej jakości mięsie wołowym, gęsta od warzyw i aromatyczna dzięki przyprawom.
Najlepiej smakuje podawana na gorąco ze świeżym pieczywem.
Składniki:
400 g wołowiny
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
1 czerwona papryka
5 dużych ziemniaków
ok. 2, 5 litra wody
puszka pomidorów w zalewie
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
czerwona słodka papryka
pieprz
sól
kminek do smaku
majeranek
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 łyżki oliwy
Na dnie garnka rozgrzewam oliwę i dodaję wołowinę pokrojoną w dość drobną kostkę.
Smażę do momentu, aż mięso straci swoją surowość, następnie dodaję posiekaną cebulę i czekam, aż się zeszkli.
Całość zalewam wodą, dokładam liście laurowe, ziele angielskie i doprowadzam do zagotowania.
Marchew obieram i kroję w kostkę, dorzucam do zupy, następnie dodaję pomidory w zalewie, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz czerwoną słodką paprykę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodaję ziemniaki oraz paprykę pokrojone w kostkę.
Gotuję, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec doprawiam zupę do smaku odrobiną kminku i majerankiem roztartym w dłoniach.
Zupę gulaszową podaję gorącą z ulubionym pieczywem.
przydałaby mi się miseczka takiej zupy :) bo zimno znowu :(
OdpowiedzUsuńZupka wygląda pysznie i z pewnością rewelacyjnie smakuje,ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńAle bym ją zjadła ! tak smakowicie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić koniecznie - a można użyć innego mięska? Np. schabu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować, ale to już nie będzie do końca ten smak Kochana :)
UsuńNigdy schabu tu nie dodawałam, bo bałam się, że podobnie jak np. mięso z łopatki może być zbyt "suchy".
Warto jednak spróbować, jakby co daj znać czy dobrze smakowało ze schabem :) pozdrawiam!