Placki bananowe z otrębami

Lekkie placki bananowe z otrębami owsianymi doskonale sprawdzą się na śniadanie czy podwieczorek.
Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, 
koniecznie z kubkiem gorącego kakao lub filiżanką dobrej kawy.



Składniki:
na 20 placków

2 dojrzałe banany
1/2 szklanki mleka 2, 0 %
1 szklanka maślanki
50 g roztopionego masła
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
oliwa do smażenia

Banany rozgniatam dokładnie widelcem.
Dodaję do nich mokre składniki mleko, maślankę, jaja oraz roztopione masło.
W misce mieszam suche składniki:
mąkę, otręby owsiane, cukier, proszek do pieczenia.
Następnie do suchych składników dodaję mokre i łączę je na jednolite gęste ciasto.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, łyżką nakładam małe porcje ciasta i smażę z obydwu stron na złocisto.
W wersji dietetycznej pomijam smażenie z dodatkiem oleju i robię to na patelni teflonowej umożliwiającej smażenie beztłuszczowe.

Placuszki osączam na papierowym ręczniku, 
następnie podaję z ulubionymi dodatkami.
Świetnie pasują do ciepłego kakao lub do kawy.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. poproszę kilka placuszków dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione placuszki mojej córki :) U mnie dziś też bananowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też poproszę o kilka placków, cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, takie pulchniutkie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. MNAIMI!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ZDROWO I SMACZNIE!!!!

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń