Ciasto jagodowe z kruszonką

Delikatne, puszyste ciasto z jagodami, kruszonką i lukrem.
Użyłam do niego ostatniej porcji zamrożonych jagód, pasują tutaj również świeże owoce.

Ciasto jak przystało na mnie jest bardzo szybkie do przygotowania, długo pozostaje wilgotne, idealnie pasuje do kawy w ciepłe, letnie dni.


Składniki:
na blachę 30 cm x 20 cm

ciasto:
 200 g świeżych lub mrożonych jagód
3 jaja
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki 
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
 100 g mąki
70 g masła
50 g cukru
  lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 krople aromatu waniliowego
1-2 łyżki ciepłej wody
dodatkowo:
masło do natłuszczenia
  mąką do podsypania formy


Zaczynam od przygotowania kruszonki.
 Mąkę mieszam z cukrem, dodaję zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekam całość nożem, aż do połączenia się składników.
Kiedy kostki masła będą oblepione mąką i cukrem zaczynam wyrabiać kruszonkę ręcznie, energicznym ruchem palców, aż do otrzymania małych grudek.
Gotową kruszonka przekładam do miski i wstawiam do lodówki, trzymam ją tam do czasu, aż będzie
potrzebna do użycia.

Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty. 
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.
Formę natłuszczam i podsypuję mąką, przekładam masę, wyrównuję i układam na wierzchu jagody.
Owoce posypuję kruszonką.
Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
 Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, a w tym czasie przygotowuję lukier.

Do miseczki przekładam cukier puder, dodaję aromat waniliowy i stopniowo dolewam wodę.
Całość mieszam, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.

Gotowym lukrem polewam ciasto.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 komentarze:

  1. uwielbiam drożdżowe ciasta :) i już czekam na jagody! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusia tu nie ma drozdzy :-) ciasto tak wyrasta dzieki maslance :)

      Usuń
  2. a już chciałam się pytać, skad Ty jagody o tej porze wzięłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jagody już są? Koniecznie zatem będę musiała takie ciasto upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu czytałaś wstęp :)? Napisałam, że korzystałam z zamrożonych jagód ;-)

      Usuń
  4. widzę, że niektórzy to tylko obrazki ogladaja, a tekstu nie czytaja. Poźniej takiej kwiatki-komentarze powstaja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś to prawie cała łąka tych kwiatków :)

      Usuń
  5. ładne , puszyste a lukier dodał mu uroku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placek wyszedł bardzo dobry - jedynie nie polukrowałem go z braku czasu :) ale i tak polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze wypiek się udał :-) pozdrawiam!

      Usuń