Sos pomidorowy do pizzy

Chciałam Wam dziś przedstawić przepis na mój ulubiony sos do pizzy, który zawsze przygotowuję w domu.
Używam go zarówno do posmarowania ciasta na pizzę przed nałożeniem składników oraz jako dipu do upieczonej już pizzy.

Przygotowuję go z krojonych pomidorów z puszki z dodatkiem oregano, jest lekko słodki i aromatyczny.

Jeżeli będziecie robić domową pizzę zapraszam Was po sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.
Możecie również przygotować małe pyszne pizzerki albo pizzę z mięsem mielonym.


Składniki:

1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
 sól
pieprz


Pomidory z puszki miksuję w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni lekko rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję zmiksowane pomidory, cukier, oregano, sól oraz odrobinę pieprzu.
Całość mieszam i podgrzewam na najmniejszym ogniu ok. 10 minut, aż do maksymalnego odparowania wody.
Sos w konsekwencji powinien mieć dość gęstą konsystencję.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. domowy sos do pizzy jest najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam własnej roboty sosy do pizzy ;)
    Ja robię taki z pomidorów i papryki, cudo :)

    OdpowiedzUsuń