Ciasto Na Pizzę - Sprawdzony Przepis.

Kto nie lubi pizzy ;)? Ręka w górę!

Przedstawiam mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, który zawsze jest niezawodny :)



Składniki na 2 pizze o średnicy 30 cm:

SUCHE SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki płatków owsianych (niekoniecznie - dla chętnych),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- łyżeczka ulubionych ziół do smaku - u nas przyprawa do pizzy,

WYMIESZAĆ SUCHE SKŁADNIKI

- szklanka ciepłej wody,
- 5 dag świeżych drożdży,
- szczypta cukru,
- 4 łyżki oleju,

1) Drożdże kruszę do szklanki, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem.
Drożdże muszą się dokładnie rozpuścić.
2) Płynną mieszankę przelewam do miski z suchymi składnikami i mieszam łyżką, następnie zagniatam ręką. 
3) Zagniatanie zajęło mi ok. 5 minut - gotowe ciasto zostawiam w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.


 Jak ciasto podwoi swoją objętość, dziele je na dwie części i robię dowolny kształt pizzy.

Spód blaszki przed nałożeniem ciasta smaruję trochę tłuszczem aby pizza po upieczeniu ładnie odeszła.
 
Pizzę obłożoną ulubionymi dodatkami piekę w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez ok. 10 minut, na drugiej półce od dołu w funkcji termoobieg.

Upieczoną pizzę przekładam na kratkę - ruszt na kilka minut, aby odparowała od spodu.
To powinno zagwarantować jej chrupkość. 

Podaję z ulubionymi sosami, polecam domowej roboty sos czosnkowy.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

29 komentarze:

  1. pizza, ja ją uwielbiam :) na pewno wypróbuje Twój przepis :) a123gosiaczek123a

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj wyprobowalam Twoj przepis, powiem jedno - bylo przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!
      Dla początkującej Blogerki takie słowa są bardzo budujące, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pizza prezentuje się wyśmienicie, do tego zawiera same ulubione składniki - i te świeżo pokrojone pomidorki i serek. Mniam! Na pewno wykorzystam ten przepis na najbliższy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie: na początku przepisu wspominasz, że pizzę kładziesz na blaszkę posmarowaną tłuszczem, a pod koniec, że ściągasz ją z papieru, na którym się piekła. Czy to znaczy, że jednak na blaszkę kładziesz jeszcze papier do pieczenia i na to pizzę? Czy od razu pizzę na blaszkę bez papieru? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) faktycznie zdarzył mi się błąd, dziękuję za uwagę!
      W tym końcowym zdaniu powinno być napisane, że ściągam pizzę z blaszki na której się piekła i kładę ją na kratkę bądź ruszt aby doszła do siebie.
      Zaraz poprawiam się :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Witaj ponownie. Już 3 razy robiłam pizzę Twoim sposobem i muszę przyznać, że to najlepszy spośród wielu, które testowałam i na tym cieście pizza smakuje najbardziej! Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że przepis przypadł do gustu.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Świetnie wygląda ta pizza tysiu będe musiała ją wypróbować.... :):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam pizze .Super przepis :)Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wypróbowaliśmy Twój przepis. Z pewnością do niego wrócimy - jest najlepszy z dotychczas sprawdzonych :) Ciasto wyszło IDEALNE! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbowałam wielu przepisów na pizzę ale ten jest genialny!!! Ciasto wyszło rewelacyjne. Zamieniłam mąkę pszenną na tą typu 0 specjalnie do pizzy. Dziękuję i pozdrawia- Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny!!! Pierwszy raz robiłam i super mi wyszło. Dzięki wielkie!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis :) Pizza pyszna .Polecam .Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga miło mi, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Jak forma ciasta powinna wyglądać po prawidłowym zagnieceniu? czy jest takie tępe czy łatwo ci się rozgniatało? czy bo obawiam się że czegoś za dużo dodałam chociaz tą sama miarką odmierzane :/ zobaczymy jak wyrośnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto raczej powinno być elastyczne i łatwo się zagniatać.
      Kiedy jest "tępe" może być to zależne od rodzaju użytej mąki lub kiedy dodamy jej za dużo.
      Ale jak została użyta ta sama miara to może jednak nic straconego i po wyrośnięciu będzie ok :)

      Usuń
  14. ciasto owszem bylo tępe po wyrobieniu ale jak wyrosło to sie stało elastyczne i puszyste .
    i dzięki twojemu przepisowi właśnie zajadam się pysznymi kawałkami własnej pierwszej pizzy !! Wielkie dzięki :D
    Skorzystam na pewno nie raz ponownie! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto udało się :))) zapraszam ponownie, pozdrowienia :)

      Usuń
  15. przepis rewelacja .Robiłam i rodzina jest zachwycona...!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam kiedyś z Twego przepisu i wyszła wyśmienita! Dzisiaj robię ponownie z Twojego przepisu. Najlepszy przepis z jakim w życiu się spotkałam. Polecam i pozdrawiam-Madzia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu! dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że pizza smakuje!
      Pozdrawiam,
      Justyna

      Usuń
  17. Witam, powiem tylko, że przepis rewelacja.:) Swoją produkcję przygotowałam w sobotę- wszystkim domownikom smakowała wyśmienicie.
    Już planuję w najbliższym czasie przygotować kolejną z innymi składnikami. Pychota. Nie ma jej równych.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przepis przypadł do gustu, zapraszam częściej w odwiedziny po przepis nie tylko na pizzę, pozdrawiam:)

      Usuń
  18. A ile tak mniej więcej trzeba czekać, na wyrośnięcie ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli odstawi się ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce to ok. 45 minut powinno wystarczyć.
      Ja zazwyczaj pozostawiam ciasto na 60-90 minut, aby dobrze wyrosło.

      Usuń